Talous

Kiinteistövälittäjät: "Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit" – OP myöntää, että korona ja patoutunut kysyntä ruuhkauttivat pankkipalveluja

Lainapäätösten suma on purkautunut kesän jälkeen.
Sekä pankit että välittäjät toivovat, että asuntomarkkinat tasapainottuisivat. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Suomen kiinteistönvälittäjien liitto SKVL:n jäsenet antavat pankeille kipakkaa palautetta huonosta ja hitaasta palvelusta. Liiton jäsenkyselyssä välittäjät kertovat, että paljon puhuttu sähköinen kaupankäynti ei ole tuonut mitään helpotusta pankkien ruuhkiin, vaan hidastanut kaupantekoa entisestään.

"Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit. En ole koskaan saanut niin paljon kriittistä palautetta välittäjiltä koskien pankkien toimintaa kuin nyt tänä syksynä", sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Kulujaan, konttoreitaan ja henkilöstöään ankarasti karsineet pankit eivät saa edes lainapäätöksiä aikaiseksi kohtuuajassa, välittäjät moittivat. Kyselyn mukaan lainapäätöksiä voi joutua odottamaan jopa puolitoista kuukautta. Välittäjien mukaan pankit ovat ryhtyneet rahoituksessa ylivarovaisiksi ja arvioivat kuntotarkastuksia, olematta kuitenkaan riittävän asiantuntevia niitä tulkitsemaan.

Pankkien toiminta on nyt tässä markkinatilanteessa outoa, sillä nyt jos koskaan tarvitaan toimivia rahoitusmarkkinoita, jotta voidaan palata normaaliin elämään mahdollisimman pian, Mannerberg kummastelee.

Koronakevään jälkeen purkautunut asuntokaupan pato aiheutti loppukeväällä ja alkusyksyllä ruuhkaa OP:n palveluissa, myöntää OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie STT:lle.

"Ihan selvästi koronakevään jälkeen tuli todella iso patoutunut kysyntä. Me saimme kesäkuussa 20 prosenttia enemmän lainahakemuksia kuin edellisenä vuonna kesäkuussa, ja heinä-elokuussakin 10–15 prosenttia enemmän", Christie kertoi ja arvelee, että sama ilmiö on näkynyt muissakin pankeissa.

Kauppasuma ruuhkautti lainaneuvottelut OP:ssa, Christie kertoi. Nyt tilanne on kesän ruuhkien jälkeen Christien mukaan parantunut. Sekä pankit että välittäjät toivovat nyt ennen kaikkea, että markkinat tasapainottuisivat.

"Tilanne on se, että markkinoilla tuntuu olevan enemmän ostajia kuin myyjiä. Me vain toivomme, että useampi haluaisi lähteä myös myymään asuntoja, että markkina vähän neutralisoituisi."

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat putosivat elokuussa heinäkuun luvuista pääkaupunkiseudulla 1,2 prosenttia ja muualla maassa 1 prosentin.

Vuoden takaiseen verrattuna hinnat pysyivät kuitenkin elokuussa ennallaan keskimäärin koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,1 prosenttia ja muualla maassa laskivat 1,8 prosenttia.

Heinäkuuhun verrattuna elokuussa suurista kaupungeista Helsinki oli eniten miinuksella. Hinnat laskivat myös Turussa. Muissa suurissa kaupungeissa, myös Espoossa ja Vantaalla, hinnat nousivat.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin vanhojen osakeasuntojen kauppoja elokuussa noin kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kuukausitilaston ilmestyessä mukana on tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista.

SVKL:n ennusteen mukaan uusissa omakotitaloissa nähdään alueittaista vaihtelua. Vanhemmissa omakotitaloissa hinnat ovat SKVL:n mukaan niin ikään laskusuuntaisia.

Lue lisää

OP:n käyttäjä, varaudu viikonloppuna käyttökatkoksiin – palveluja poissa käytöstä noin 16 tuntia

Omakotitalot viedään nyt käsistä

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä

Koronavuosi voi iskeä hintapiikin omakotitaloihin täällä, ennustaa Suomen kiinteistönvälittäjät – uusienkin talojen hinnat voivat laskea toisaalla