Talous

Hevosmaailman järjestöissä vaihtuvuutta – Hippoksen ex-toimitusjohtaja Mäkinen suurituloisin

MT selvitti lähinnä hevosjärjestöjen johdon verotiedot.
Terhi Piispa-Helisten
Hevosalan järjestöissä on tapahtunut viime ja tänä vuonna useita henkilöstövaihdoksia. Urheilujärjestöjen nykyiset palkat eivät näyttäydy erityisen korkeina.

Suomen Hippoksen toimitusjohtajana toimi viime vuonna Vesa Mäkinen, jonka ansiotulot olivat vajaat 105 000 euroa kuten vuotta aiemminkin. Niitä voi suhteuttaa siihen, että tänä kesänä toimitusjohtajana aloittanut Sami Kauhanen oli vielä tuolloin Veikkauksen liiketoimintajohtaja ja keräsi liki 121 000 euron tulot. Kummallakaan ei ollut pääomatuloja.

Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula toimi viime vuoden kevääseen asti kansanedustajana ja sai sen jälkeen kansanedustajan sopeutumisrahaa. Hänen ansiotulonsa olivat viime vuonna noin 68 000 euroa, pudotusta edellisvuoteen 19 000 ja pääomista liki 4 500 euroa.

Hippoksesta kerrotaan, että järjestö maksaa puheenjohtajalle ja muillekin hallituksen jäsenille kulukorvausta sekä palkkiota, jotka keskusjärjestön valtuuskunta vahvistaa vuosittain syyskokouksessa.

Suomen ratsastajainliitto (SRL) vaihtoi toiminnanjohtajaa viime vuoden keväällä. Urheilun kehittämispäällikkönä vuoden alkupuolella aloittanut Jukka Koivisto johti järjestön toimistoa toukokuusta alkaen ja hänet valittiin varsinaisesti toiminnanjohtajaksi lokakuussa. Hänen ansiotulonsa olivat noin 61 000 euroa ja pääomatulonsa noin 17 000.

SRL:n puheenjohtajalla, hevoskasvattaja ja kilparatsastaja Mikael Forsténilla ei ollut viime vuonna verotettavia ansiotuloja. SRL ei maksa puheenjohtajalleen palkkaa vaan työ on vapaaehtoistyötä, josta maksetaan vain matkakorvaukset.

Perheen tilannetta selvittänee ehkä se, että hänen puolisonsa, niin ikään kansainvälisellä tasolla esteratsastuksessa kilpaillut Noora Forstén on Lemminkäisen pääomistajia ja sen hallituksen jäsen. Noora Forsténin tulot koostuivat 1,4 miljoonan pääomatulosta.

SRL etsii parhaillaan uutta puheenjohtajaa, kun Mikael Forstén ei jatka kolmivuotiskautensa loppuessa vuodenvaihteessa.

Ravivalmentajista MT tarkisti pitkäaikaisen legendan Pekka Korven ansiot, jonka valmennettaviin kuului Ruotsissakin menestyksekkäästi kisannut Mascate Match. Viime vuonna hänen ansiotulonsa olivat 75 000 ja pääomatulonsa 19 000 euroa. Korpi siirsi valmennustoimintaansa viime vuonna pojilleen ja tulot jäivät edellisvuotta alhaisemmiksi.

Raviasiantuntijanakin toimivan sijoittaja Kari Lähdekorven ansiotulot olivat reilu 128 000 ja pääomatulot noin 3 000 euroa.

Lue lisää

Suomen Hippos vaihtoi puheenjohtajaa: Kari Eriksson voitti istuvan puheenjohtajan Juha Rehulan

Tuulisesta paikasta toiseen: Forstén haluaa Hevosopiston hevosurheilun valmennuskeskukselle kasvojen kohotusta

Mikä on raviurheilussa rakkainta, mikä kriittisin epäkohta? Näin vastasivat Suomen Hippoksen hallitukseen pyrkivät

Uusintaottelu Suomen Hippoksen johdosta – lue blogeista Juha Rehulan ja Kari Erikssonin näkemykset raviurheilun tärkeimmistä ratkaisuista