Talous

Korpipanimo tähtää miljoonaan pulloon lageria: "Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa – pienessä kunnassa on pieni byrokratia"

Karvilan Panimo moninkertaistaa tuotantonsa Enonkosken Karvilan kylässä, kun pihapiiriin rakennettu 750 neliön uudisrakennus saadaan käyttöön.
Matti Turtiainen
Korven kutsuja on moneen makuun. Etiketin vino kuusi kasvaa Karvilan panimon omistavan Jouni Purontauksen kotitilan pihassa.

Miellyttävä maltaan tuoksu tulvii nenään Karvilan Panimon tuotantotiloissa. Uuden Korven Kutsu -oluterän valmistus on juuri alkanut ja 500-litraisesta mäskäyskattilasta nouseva lämmin höyry kostuttaa vanhaan navettaan rakennetun panimon ilmatilan.

Piakkoin Karvilan Panimo loikkaa uuteen kokoluokkaan, sillä uudet 750 neliömetrin laajuiset tuotantotilat ovat valmistumassa nykyisen panimon yhteyteen. Uusi, nykyaikainen tuotantolaitos moninkertaistaa panimon tuotannon, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jouni Purontaus.

"Rakennustyöt alkoivat maansiirtotöillä heinäkuussa ja tuotanto alkaa uusissa tiloissa maalis-huhtikuun taitteessa. Tavoitteena on miljoonan pullon tuotanto tänä vuonna", Purontaus toteaa.

Reilun miljoonan euron investointi on otettu pienessä Enonkosken kunnassa vastaan tyytyväisenä. Yhteistyö paikallisten virkamiesten kanssa on sujunut saumattomasti.

"Pienessä kunnassa on pieni byrokratia, sillä ihmiset tuntevat toisensa. Rakennuslupaakaan ei tarvitse odotella kuukausia", Purontaus kehuu.

"Ely-keskuksen toiminta ansaitsee myös lämpimän kiitoksen. Ilman investointitukea tämä ei olisi todennäköisesti toteutunut ainakaan tässä laajuudessa", hän toteaa.

Karvilan Panimo syntyi markkinoinnista vastaavan Ville Purontauksen ja hänen ystävänsä Anttipekka Ny´n olutharrastuksesta reilut kuusi vuotta sitten. Ville Purontaus on Jouni Purontauksen veljenpoika.

Taidot karttuivat.

Kun setä sai maistellakseen kaksikon tuotteita, alkoi menestyneen yrittäjäuran tehneen ekonomin päässä laskukone raksuttaa.

Jouni Purontaus oli ostanut vanhan kotitilansa perheelleen vapaa-ajan asunnoksi ja tilan vanhaan navettaan piti saada toimintaa. Viiden lehmän navetta saneerattiin pari vuotta sitten pienpanimoksi ja oluen teko alkoi 500 litran käymisastialla.

"Viime vuonna tuotimme noin 45 000 pulloa. Jatkossa keitämme 5 000 ja 2 500 litran käymisastioilla, jolloin tuotanto voi kymmenkertaistua", Purontaus sanoo.

Jouni ja Ville Purontaus pyörittävät panimon päivittäistä tuotantoa ja Anttipekka Ny vastaa resepteistä sekä tuotekehityksestä. Panimo työllistää kuusi henkilöä ja lisää palkataan tarpeen mukaan.

Matti Turtiainen
Ville (vas.) ja Jouni Purontaus katsovat luottavaisesti Karvilan Panimon tulevaisuuteen. Viisi erilaista lager-olutta kulkee jatkossa Enonkosken pienpanimosta Keskon maanlaajuiseen jakeluun.

Monista pienpanimoista poiketen Karvilan Panimo on keskittynyt lager-oluiden valmistukseen. Syy on yksinkertainen, Purontaus perustelee.

"Koko Suomen olutmarkkinasta 95 prosenttia on lageria. Jos saamme siitä pienenkin siivun, niin tulevaisuuteen voi katsoa hyvinkin optimistisesti", Purontaus miettii.

Pienpanimot eivät pysty kilpailemaan isojen toimijoiden kanssa hinnalla, mutta Karvilan Panimossa luotetaan käsityöläisoluiden leiman kantavan ja kuluttajien olevan valmiita maksamaan erikoistuotteesta sille kuuluvan hinnan.

Karvilan Panimon Korven Kutsu -oluita on toistaiseksi myyty lähinnä Savonlinnan seudulla ja pääkaupunkiseudulla, mutta jatkossa myynti laajenee koko maahan uusien sopimusten myötä.

"Meillä on maanlaajuinen jakelusopimus Keskon kanssa. Myös Osuuskauppa Suur-Savo on ottanut oluemme valikoimiinsa", Jouni Purontaus sanoo.

Matti Turtiainen
Viiden lehmän navettaan saatiin sopimaan pienpanimon ensimmäiset laitteet. Ne jäävät jatkossa tuotekehityksen ja erikoiseriin valmistuksen tarpeisiin.

Lue lisää

Luulitko, että Tanska on aina ollut olutmaa? Juomakulttuuri muuttui 1800-luvulla

"Kokeilemalla selviää, toimiiko mahla oluessa vai ei" – erä suomalaista puueliksiiriä porisee jo Hartwallin olutkattiloissa

"Kun on päivän haistellut ja maistellut oluita, illalla tekee mieli lähteä oluelle" – Koffin pääpanimomestarille olut on ollut osa päivittäistä dieettiä lähes koko aikuisiän

Viime talvena jääneitä leimikoita on nyt päästy korjaamaan