Talous

Neste valitsi Rotterdamin uuden jalostamon sijaintipaikaksi Porvoon sijasta – Porvoon kaupunki pitää päätöstä ikävänä

Nesteen mukaan investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa kuin Porvoossa.
Nesteen mukaan investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa kuin Porvoossa. LEHTIKUVA / Roni Lehti

Neste on valinnut Rotterdamin seuraavan uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikaksi. Porvoo kilpaili Rotterdamin kanssa sijaintipaikasta.

"Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen", kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

Nesteen mukaan kustannuseroon vaikuttavat päätekijät ovat logistiikkakustannukset, paikkakohtaiset rakennuskustannukset ja vähähiilisen vedyn saatavuus.

Lisäksi Porvoon jalostamoalue on monimutkaisempi, mikä johtaa korkeampaan toteutusriskiin ja pidempään rakennusaikatauluun. Rotterdam puolestaan ​​hyötyy uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien uusien markkinoiden läheisyydestä sekä läheisyydestä raaka-ainelähteisiin.

Neste kertoo pyrkivänsä luomaan valmiuden hallituksen lopulliseen investointipäätökseen tämän vuoden loppupuolella tai vuoden 2022 alussa

"Arvostan avointa vuoropuhelua viranomaisten kanssa sekä Suomessa että Alankomaissa koko selvitysvaiheen ajan. Lähestymistapa on ollut rakentava etsiessämme parhaita ratkaisuja tulevaisuuden kasvumme mahdollistamiseksi", Vanacker sanoo.

Nesteellä on jo uusiutuvia polttoaineita tuottavat jalostamot Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa.

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula muistuttaa tiedotteessa, että Neste aikoo investoida Suomeen merkittävästi huolimatta päätöksestä sijoittaa uusi jalostamo Rotterdamiin.

"Päätös on tietysti ikävä, mutta Kilpilahden alue kehittyy parhaillaan joka tapauksessa vahvasti maailmanluokan bio- ja kiertotalouskeskittymäksi", Ujula sanoo.

Hänen mukaansa Kilpilahdessa sijaitsee Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja petrokemian klusteri. Alueella toimii tällä hetkellä kymmeniä yrityksiä, ja siellä on tuhansia työpaikkoja. Neste on alueen suurin toimija, mutta alueella on myös muita suuria kiertotalousyrityksiä.

Uutista täydennetty klo 12.11. ja 12.43.

Lue lisää

Porvoon jalostamolle merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta

Hesburgerin paistoöljystä aletaan tehdä dieseliä

Neste myy perusöljyliiketoimintansa Chevronille – ei olennaista vaikutusta taloudelliseen asemaan

Krematorion valmistuminen siirtyy Kuopiossa puoli vuotta hirveän osapulan vuoksi – myös öljyistä niukkuutta