Talous

Bioenergia ry ja Energiateollisuus: Turvetyöryhmän esityksistä tarvitaan pian päätöksiä

Metsätalouden kemera-tukiehtoja tulisi parantaa, järjestöt vaativat.
Johannes Tervo
Turveyrittäjille tarvitaan nopeita kansallisia toimia, kun EU-rahoista ei näytä olevan paljon akuuttiin tilanteeseen, Bioenergia ry arvioi.

Päättäjien on syytä tarttua välittömästi turvetyöryhmän esityksiin hallituksen puoliväliriihessä, Bioenergia ry ja Energiateollisuus patistavat.

Energiateollisuuden tuotannosta vastaavan johtajan Jari Kostaman mukaan nopeat toimet ovat tarpeen, jotta ne ehtivät vaikuttaa jo ensi kesän turvetuotantoon. 

Turve tulee säilyttää polttoaineena niin kauan kuin vaihtoehtoiset energiamuodot ovat ehtineet kehittyä. Käytännössä valtaosa turpeesta korvataan puupolttoaineilla.

Metsähakkeen tarjontaa työryhmä varmistaisi arvioimalla kemera-tukiin sisältyvän nuoren metsän hoidon ja pienpuun keräämisen tukiehtoja ja tukien sisällyttämistä vuoden 2023 uuteen kestävän metsätalouden kannustejärjestelmään, Kostama kertoo.

Työryhmä esittää myös valtakunnallisesti energiapuun terminaaliverkoston edistämistä sujuvoittamalla kaavoitusta sekä ympäristölupien käsittelyä. 

"Suomessa on nuoren metsän hoitorästejä noin 800 000 hehtaaria. Niiden energiapuu mahdollistaa kestävän siirtymän turpeesta kohti uusiutuvaa energiaa", Kostama toteaa.

"Rästien purun kannalta nuoren metsän hoidon ja pienpuun keräämisen kemera-tukiehtojen parantaminen ja nostaminen on välttämätöntä."

Esitetyillä huoltovarmuustoimilla on Kostaman mukaan merkitystä erityisesti pienemmille kaukolämpöyrityksille.

Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannu Salon mukaan vaikuttavin toimenpide-esitys on energiaturpeen verottoman käytön alarajan nosto ja mahdollistaminen lämmöntuotannossa kymmeneen gigawattituntiin saakka, mikä toisi energiaturpeelle käyttöä kaksi terawattituntia.

Työryhmän toimikauden aikana energiaturpeen käyttöön ratkaisevasti vaikuttava päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut alle 20 eurosta 42 euroon hiilidioksiditonnilta ja vuoden alusta myös turpeen energiavero nousi kolmesta eurosta 5,7 euroon megawattitunnilta.

Hallitusohjelmaan kirjattu energiaturpeen käytön puoliintuminen tällä vuosikymmenellä tapahtuu Bioenergia ry:n arvion mukaan jo parissa vuodessa.

"Vaatimus kansallisista toimista on sitäkin oikeutetumpi, kun EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoituksesta ei akuuttiin tilanteeseen näytä olevan apua."

Bioenergia ry:n turvevaliokunnan puheenjohtaja Pasi Rantosen mukaan erityistä huolta on kannettava kuivike- ja kasvuturpeesta, joiden tuotannon varmistamiseksi tulisi katsoa pitemmälle tulevaisuuteen, kun näiden tuotanto ei enää saa apua energiaturpeen nostosta.

Lue lisää

Energiateollisuus kritisoi luonnonsuojelulain valmistelua: "Ympäristöministeriön esitys on riittämätön tehokkaan, toimivan ja ennakoitavan lainsäädännön perusteeksi"

Populismi on populismia, tarttuipa siihen turveäijä tai akatemiatutkija

Metsähakkeen tarve kasvaa, kun turve ja kivihiili poistuvat käytöstä – alan etujärjestöt huolissaan energiapuun riittävyydestä

Metsäkoneiden kauppavauhti on kova – toimitusajat pidentyneet entisestään