Talous

Sähkön hinta kävi miinuksella – kuluttajalle maksetaan sähkön käytöstä

Kova tuuli Pohjoismaissa ja sähkön vähäinen käyttö pääsiäispyhän vuoksi pudotti sähkön hinnan negatiiviseksi.
Johannes Tervo
Tuulivoimalat pyörivät Pohjoismaissa maanantaiaamuna täysillä ja kun kulutus oli vähäistä, hinta tippui.

Sähkön tukkuhinta oli Suomessa maanantaiaamuna kello yhden ja kuuden välillä negatiivinen, jolloin sähkön käyttäjälle maksettiin siitä, että kulutti sähköä.

Enimmillään Suomen alueellinen hinta Pohjoismaiden sähköpörssissä oli miinuksella 1,41 euroa megawattitunnilta eli 0,14 senttiä kilowattitunnilta.

Negatiivisesta sähkön hinnasta hyötyvät pörssisähköä käyttävät asiakkaat, eli osa teollisuudesta ja kunnista sekä ne yksityiset, jotka ostavat suoraan pörssisähköä.

Tosin sähkön käyttö ei tuo kuluttajalle kokonaisuudessaan rahaa, sillä siirtomaksut ja verot vievät saldon todennäköisesti maksun puolelle.

Tanskassa, jossa tuulivoiman osuus on muita maita suurempi, koko maanantaipäivän keskihinta oli noin sentin kilowattitunnilta negatiivisen puolella.

Suomessa maanantaipäivän keskihinta oli 0,7 senttiä kilowattitunnilta.

Myös Ruotsissa kuluttajat nauttivat sähköstä, jonka kuluttamisesta maksettiin.

Sähkön halpuus johtui pääasiassa kovasta tuulesta, täynnä olevista vesialtaista sekä kulutuksen vähyydestä, koska osa teollisuudesta oli pääsiäisen vuoksi vielä maanantaina kiinni.

Pidemmällä tähtäimellä halpa tukkusähkö alentaa muunkin kuin pörssisähkön hintaa.

Kuluttajat ostavat sähkön yhtiöiltä, jotka myyvät sitä yleensä yhden tai kahden vuoden määräaikaissopimuksella tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tai suoraan sähköpörssistä, johon yhtiöt lisäävät välityspalkkion.

Ensimmäisen kerran Suomessa sähkön hinta painui miinukselle runsas vuosi sitten suunnilleen samoista syistä kuin nyt. Tuulivoiman määrä kasvaa kovaa vauhtia Pohjoismaissa, joten sähkön hinnan vaihtelu on jatkossa entistä kovempaa.

Saksassa hinta on tuuli- ja aurinkovoiman vuoksi negatiivinen usein kesäaikaan.

Lue lisää

Itämeren tuulet ja vedet

Puolet verkkokyselyn vastaajista ei huolisi tuulivoimalaa mailleen – moni epäilee hökötyksen jäävän lopulta heitteille ja maanomistajan riesaksi

Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta voi nousta 70 prosenttiin, ennakoi Sitran selvitys

Yle uutiset: Metsäpalo ei hidastanut Kannuksen Mutkalammin tuulipuiston työmaata, valettuna on jo pohjat 50 voimalalle