Talous

Upporikas Fazer kertoo suurista suunnitelmistaan: "Meillä on useita merkittäviä investointihankkeita pöydällä"

MT:n analyysin perusteella Fazer-konsernilla olisi varaa yli 700 miljoonan euron investointeihin ja yrityskauppoihin. Lisäpääomaa pörssistä ei Fazer tarvitse.
Rob Örthén, Superotus
Fazer käynnistää tuotannon Lahden uudessa xylitolitehtaassaan kesän aikana. Xylitoli valmistetaan kauran kuorista.

Fazer vihjaisi tulosjulkistuksensa yhteydessä, että perheyhtiö pitää mahdollisena listautumista pörssiin. MT:n selvitys osoittaa, että yhtiö on upporikas ja suorastaan ylivakavarainen. Elintarvikekonsernin taseessa on jakokelpoisia varoja lähes miljardi euroa.

Fazerin tilinpäätöksen ja kassavirtatuloksen MT:lle analysoinut Strategic Accounting -yhtiön pääanalyytikko Riku Lehtinen arvioi, että konsernin mahdolliseen jätti-investointiin tai jättimäiseen yritysostoon ei tarvita pörssirahaa.

"Yhtiöllä on tilikauden 2020 jäljiltä mittava kassa omarahoitusosuudeksi ja varallisuutta vaikka 400 miljoonan euron velkarahoitusta varten ennen kuin omavaraisuus laskee edellisvuosien keskitasolle."

Fazerin investointipelivarat ovat Lehtisen laskuharjoituksen mukaan yhteen laskien 740 miljoonaa euroa.

Fazerin mahtava kassa on perua siitä, että yhtiö myi viime vuonna ruokapalveluyhtiönsä Fazer Food Servicen pääomasijoitusyhtiö Compass Group Plc:lle 475 miljoonalla eurolla. Se tapahtui kreivin aikaan, juuri ennen pandemian puhkeamista. Yritysmyynti saatiin päätökseen 31.1.2020. Fazer kirjasi kaupasta voittoa tilinpäätökseensä 407,8 miljoonaa euroa.

Analyysin perusteella on vaikeaa kuvitella, mihin Fazer nykymuotoisen toimintansa rahoittamiseksi tarvitsisi lisäpääomia pörssistä – ellei sitten suunnitelmissa ole todella suuren luokan jättiharppaus nykyistä isommaksi yhtiöksi.

Fazer on viestinyt halustaan kasvaa kokoluokkaa suuremmaksi. Yhtiö teki vahvan tuloksen viime tilivuodelta, ja konserni on taseeltaan erittäin vakavarainen – kuin asiansa hyvin hoitanut pankki.

Mitä Fazerilla on mielessä? Fazerin talousjohtaja ja konsernin varatoimitusjohtaja Jouni Grönroos viittaa vastauksessaan yrityskauppoihin sekä yhtiöllä suunnitteilla oleviin "merkittävästi suurempiin uusiin investointihankkeisiin".

Mitä nämä uudet investoinnit ovat? Viime vuoden yrityskaupoista merkittävin oli kaurapohjaisia juomia ja välipaloja valmistavan Kaslinkin osto.

Grönroos suhteuttaa tulevia hankkeita jo käynnissä olevaan kauramyllyjen kapasiteetin tuplaukseen Suomessa ja Ruotsissa sekä maailman ensimmäisen kauraxylitolitehtaan rakentamiseen Lahteen.

"Nykyinen tase- ja rahoitusasemamme ei edellytä pörssilistausta lyhyen ajan kasvutavoitteidemme toteuttamiseksi. Fazerin strategisena tavoitteena on kuitenkin kasvaa ja kansainvälistyä hyödyntäen sekä orgaanista kasvua – investointeja muun muassa omiin tuotantolaitoksiin, jakeluun, markkinointiin ja ruokateknologiaan – että yrityskauppoja."

Kauramyllyjen laajennus on osa orgaanista kasvua. Lahden 15 miljoonaa euroa maksanut laajennus valmistuu lokakuussa.

Pörssin ulkopuolisella elintarvikekonsernilla olisi mahdollisuus kertoa tulevasta tarkemminkin.

"Meillä on useita uusia investointihankkeita suunnittelupöydällä – osa niistä jopa merkittävästi suurempia kuin edellä mainitut. Yrityskauppojen osalta etsimme ja neuvottelemme jatkuvasti useista kohteista – niin suurista kuin pienistä", Grönroos kertoo sähköpostitse.

Fazerin investoinnit vuosina 2018–2020 ovat olleet yhteensä 289 miljoonaa euroa eli keskimäärin 96 miljoonaa euroa vuosittain.

Tulevaisuuden tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Tästä johtuen Grönroosin mukaan on mahdollista, että osakaspohjan laajentaminen listautumalla pörssiin voi tulla ajankohtaiseksi jossain vaiheessa:

"Sen hetki ei ehkä ole juuri nyt, mutta tämä mahdollisuus on tärkeä optio monessakin mielessä: se voisi tarvittaessa mahdollistaa voimakkaan ja nopean kasvun niin orgaanisesti kuin yrityskauppojen muodossa, tukea ja vahvistaa kansainvälisen tunnettavuuden lisäämisessä ja kansainvälisten yhteistyömahdollisuuksien kasvattamisessa sekä luoda edellytyksiä myös erilaisiin omistusjärjestelyihin osana kasvustrategian toteuttamista."

Pörssissä noteeratuilla osakkeilla ja suunnatulla annilla voi maksaa osan kauppahinnasta helpommin kuin listaamattomilla osakkeilla.

Lue aiheesta lisää: MT selvitti pörssin ruoka- ja juomaviisikon henkilöstön tuottavuusloikat – Atrian ponnistus kantoi pisimmälle

Lue lisää

Kaurajuomayhtiö Oatlyn arvo pörssissä on kivunnut jo 14 miljardiin euroon

Talous kuumenee

EK: Teollisuuden investoinnit tänä vuonna hurjassa nousussa

Suomen ensimmäinen spac-yhtiö listautumassa Helsingin pörssiin