Talous

Fazer pärjäsi prosessien ja henkilöstön tehokkuusvertailussa pörssinoteerattujen kotimaisten elintarvikeyhtiöiden kanssa: "Kolmen kärjessä"

MT vertaili ruoka- ja juomaviisikkoon: Fazer sijoittuu prosessiensa tehokkuudessa kolmanneksi HKScanin ja Atrian jälkeen ennen Apetitia, Olvia ja Raisiota.
Jukka Pasonen

Kassavirtatulosten vertailussa Fazer sijoittuisi tehokkuudeltaan kotimaisten pörssinoteerattujen elintarvikeyhtiöiden kolmen kärkeen.

MT:lle Fazer-konsernin viime vuoden kassavirtatuloksen laskenut Strategic Accountingin pääanalyytikko Riku Lehtinen vertasi Fazerin prosessitehokkuutta ja kassavirtatulosta henkilöä kohden viiteen pörssinoteerattuun kotimaiseen elintarvikeyhtiöön: Apetitiin, Atriaan, HKScaniin, Olviin ja Raisioon.

Prosessitehokkuudessa varastot ja saamiset suhteutetaan liikevaihtoon. Fazer sijoittuu tehokkuudessa kolmanneksi HKScanin ja Atrian jälkeen ennen Apetitia, Olvia ja Raisiota. Tässä vähempi sitoutunut pääoma prosesseihin on parempi.

Henkilöstöä Fazer-konsernissa työskenteli vuoden lopussa 8 496 henkilöä. Henkilöstövaikuttavuudessa kassavirtatulos per henkilö oli Fazerissa noin 30 000 euroa. Sillä se sijoittuu vertailussa niin ikään kolmanneksi Raision ja Apetitin jälkeen.

Vuoden 2020 tilinpäätösluvuista ja kassavirtatuloksesta oli eliminoitu tilikaudelle ajoittuneiden lopetettujen toimintojen 408 miljoonan euron tulos- ja kassavirtatulosvaikutukset.

Fazer on maksanut osinkoja vuosina 2018–2020 yhteensä 200 miljoonaa euroa eli keskimäärin 67 miljoonaa euroa vuosittain.

Fazerin noin 1,1 miljardin euron liikevaihdosta Fazer Leipomot vastasi 548,6 miljoonasta eurosta. Fazer Makeiset kerrytti noin 400 miljoonaa euroa. Kolmanneksi suurin liiketoiminta-alue Lifestyle Foods kasvoi 12 prosenttia 176,6 miljoonaan euroon.

Lue myös:

Upporikas Fazer kertoo isoista investointisuunnitelmistaan: "Meillä on useita merkittäviä investointihankkeita pöydällä"

MT selvitti pörssin ruoka- ja juomaviisikon henkilöstön tuottavuusloikat – Atrian ponnistus kantoi pisimmälle

Lue lisää

Kesko, Atria ja OP-ryhmä antoivat positiiviset tulosvaroitukset

Talous kuumenee

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

EK: Teollisuuden investoinnit tänä vuonna hurjassa nousussa