Talous

Pienetkin verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta on tullattava tästä päivästä lähtien – pahimmassa tapauksessa maksu veloitetaan kuluttajalta kahdesti

Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistui, kun EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tuli tänään voima
Tullin mukaan uudistus tarkoittaa tasaveroisempaa kilpailutilannetta kotimaisille yrityksille. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Verkkokaupoista ostoksia tekevän on varmistettava tästä päivästä lähtien tilatessaan tavaraa esimerkiksi Kiinasta, Yhdysvalloista tai Britanniasta, että arvonlisävero tulee maksetuksi ja lähetys tullataan.

Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistui, kun EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tuli tänään voimaan.

Tulli kertoo, että arvonlisävero voi jatkossa sisältyä ostoksen hintaan, jos EU:n ulkopuolinen verkkokauppa on rekisteröitynyt EU:ssa arvonlisäverovelvolliseksi uuteen IOSS-erityisjärjestelmään.

"Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään", varoittaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio tiedotteessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n ulkopuolelta tilatessaan ostajan kannattaa selvittää myyjältä, onko arvonlisävero maksettu jo ostoksen hinnassa.

Tullin mukaan uudistus tarkoittaa tasaveroisempaa kilpailutilannetta kotimaisille yrityksille.

Painokallion mukaan on mahdollista, että myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, mutta ei ole ilmoittanut IOSS-tunnistettaan esimerkiksi Postille tai asiakkaalle. Tunniste ei näin ollen välity eteenpäin Tullille.

"Tällöin arvonlisäveron joutuu maksamaan uudelleen maahantuonnin yhteydessä. Tulli ei voi palauttaa ylimääräistä maksua, vaan asiakkaan on haettava sitä takaisin myyjältä", Painokallio sanoo.

Tulli muistuttaa myös, että tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa.

Lue lisää

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"

Kiina koventaa otteita kryptovaluuttoja vastaan – keskuspankki kieltää kaiken kaupankäynnin niillä

"Suojeluvaatimuksissa mikään ei tunnu riittävän – ensin vaaditaan viittä, sitten kymmentä ja seuraavaksi 30 prosenttia", MTK:n uusi metsäjohtaja ihmettelee

"Yhtä eppäillään"