Talous

Hurja muutos: Kaivosyhtiö Keliberin suurimman litiumesiintymän malmivarat kasvoivat 55 prosenttia

Kaivosyhtiö Keliberin malmivara-arvio on päivitetty elokuun lopussa. Yhtiön suurimman esiintymän, Kaustisen ja Kokkolan rajalla sijaitsevan Rapasaaren malmivarat ovat osoittautuneet 55 prosenttia suuremmiksi kuin aiemmin on arvioitu.
Keliber/ Teemu Hujanen
Keliber Technology Oy:n geoteknikko Aki Manninen (vas.) ja projektigeologi Henri Äijälä tutkivat kairausnäytteitä loggaushallissa Kaustisella.

Elokuun lopussa päivitetty malmivara-arvio perustuu mineraalivarantoarvioon, joka julkaistiin toukokuussa 2021.

Keliberin todetut ja todennäköiset malmivarat arvioidaan nyt 12,30 miljoonan tonnin suuruisiksi.

Malmivara-arvio on yli 30 prosenttia suurempi kuin edellinen, loppuvuodesta 2019 julkistettu luku. Tuolloin malmivarat arvioitiin 9,37 miljoonaksi tonniksi.

Keliberin suurimman esiintymän eli Rapasaaren malmivarat arvioidaan nyt 55 prosenttia suuremmiksi kuin joulukuussa 2019.

Rapasaaren litiumesiintymä sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Kaustisen ja Kokkolan rajan läheisyydessä. Rapasaaren esiintymän osuus Keliberin kokonaismalmivaroista on 67 prosenttia (aiemmin 56 prosenttia).

Rapasaaren arvioidut todetut ja todennäköiset malmivarat ovat yhteensä 8,21 miljoonaa tonnia (vuoden 2019 arvio: 5,28 miljoonaa tonnia). Esiintymän keskimääräinen litiumoksidipitoisuus on 0,89 prosenttia. Vuonna 2019 julkistettu pitoisuusluku oli 0,94 prosenttia.

”Kerroimme toukokuussa Rapasaaren litiumesiintymän mineraalivarantojen huomattavasta kasvusta, joten odotimme erinomaisia uutisia myös malmivarojen määrästä”, Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala kertoo yhtiön tiedotteessa.

Yli 50 prosentin kasvu Rapasaaressa pidentää Keliberin kaivostoiminnan elinkaarta yli kahdella vuodella, Hautala sanoo.

”Jatkamalla malminetsintää ja järjestelmällistä kairausohjelmaamme varmistamme Keliberin asemaa litiumhydroksidin tuottajana pitkälle tulevaisuuteen.”

Keliber on kaivos- ja akkukemikaaliyhtiö, jonka tavoite on tuottaa akkulaatuista litiumhydroksidia omasta malmista vuonna 2024.

Keski-Pohjanmaan tunnetut litiummalmivarat on arvioitu Euroopan merkittävimmiksi.

Lue lisää:

Litiumhankkeestaan tunnettu Keliber hakee ympäristö- ja vesitalouslupia kaivokselle ja rikastamolle

Kaivosyhtiö Keliber etsii maaperästä jatkuvasti uusia malmilähteitä

Keliberin litiumhankkeen rahoitusjärjestely etenee: eteläafrikkalainen kaivosjätti Sibanye-Stillwater merkitsi osakkeita 15 miljoonalla eurolla

Akkujen katodien valmistus on jopa itse akkuja tärkeämpää – Hamina ja Kotka odottavat kiivaasti tehdasta molempiin kaupunkeihin

Lue lisää

Kokkolan elokuvatapahtumasta tuli menestys – "Kulttuurinnälkä näkyy konkreettisesti", kommentoi taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen, jonka palkittu elokuva Hytti nro 6 esitettiin festivaalilla lähes tuhannelle

Yle uutiset: Kaivosyhtiö Keliber etsii maaperästä jatkuvasti uusia malmilähteitä

Yle uutiset: Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää

Yle uutiset: Pohjanmaan poliisi kieltäisi venetsialaisten ilotulitukset – viikonloppuna poliisille tuli 82 ilotulitteisiin liittyvää tehtävää