LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Talous

Käyttölupa heltisi – Suomen tarhaminkit rokotetaan koronaa vastaan ensimmäisinä eläiminä Euroopassa

Turkiseläinten kasvattajien liitto FIFUR sai minkkirokotteelle ehdollisen käyttöluvan Ruokavirastolta.
Johannes Tervo
Koronaviruksen tiedetään voivan tarttua muun muassa minkkeihin. Suomalaisilla turkistiloilla tartunnoilta on toistaiseksi vältytty.

Turkiseläinten kasvattajien liitto FIFUR on saanut FurcoVac-nimiselle, Covid-19 -koronavirukselta suojaavalle minkkirokotteelle käyttöluvan Ruokavirastolta.

Käyttölupa on ehdollinen. Ehdollisuus tarkoittaa, että käyttölupa edellyttää luvan saajalta muun muassa seurantojen tekemistä.

FIFUR aloitti minkkirokotteen kehittämisen vuoden 2020 loppusyksyllä yhteistyössä Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien tutkijaryhmän kanssa. FIFUR rahoittaa työtä.

Hankkeen tavoitteena on estää koronavirusta asettumasta suomalaisille minkkitiloille ja sitä kautta turvata myös turkistilojen työntekijöiden ja muun väestön terveyttä. Lisäksi hanke tuottaa tutkimustietoa koronavirusrokotteiden tehokkuudesta.

Rokotukset on määrä aloittaa syksyllä nahkonnan jälkeen, kun tiloilla on vain siitoseläimiä, FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura kertoo.

"Näin saadaan 100-prosenttinen rokotuskattavuus mahdollisimman kustannustehokkaasti."

Kaikkien siitosminkkien odotetaan olevan rokotettuna tammikuun aikana.

Suomen turkistiloilla ei toistaiseksi ole todettu yhtään koronatartuntaa. Euroopan komission päättämät testaukset minkki- ja suomensupitiloilla jatkuvat maaliskuulle 2022.

Koronaviruksen tiedetään voivan tarttua turkiseläinten lisäksi muun muassa valkohäntäpeuroihin ja kissaeläimiin.

Peuran mukaan rokotetta tutkittiin aluksi myös supeihin, mutta hankkeessa päätettiin keskittyä vain minkkeihin.

Supi on todettu laboratorio-olosuhteissa lievästi alttiiksi koronavirukselle.

Entä soveltuuko uusi rokote kissoille?

"Biologisesta näkökulmasta ei ole estettä ettei se voisi toimia, mutta sitä ei ole tutkittu eikä lupaa ole haettu. Toki olemme pohtineet tätäkin asiaa."

FurcoVacilla ei toistaiseksi ole myyntilupaa, jonka ehdot ovat tiukemmat kuin käyttöluvan. Mikäli myyntilupa haetaan, koronavirusrokote voidaan tulevaisuudessa liittää osaksi turkiseläinten rokotusohjelmaa.

Lue lisää:

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”

Minkkien koronarokote toimii: "Kesä olisi optimaalinen aika aloittaa rokotukset" – Suomen turkistiloilta ei ole löytynyt koronaa

Lue lisää

Yle: Kahdesti rokotettuja on joutunut Uudellamaalla teholle koronan vuoksi selvästi aiempaa enemmän – HUSin Ruotsalainen: Kolmansilla annoksilla kiire

Maahantulon rajoituksiin helpotuksia niille, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta

Uusia koronavirustartuntoja todettu Suomessa 9 768 – kolme rokotetta 1,57 miljoonalla suomalaisella

Svenska Dagbladet: Biontechin mukaan erityisesti omikronmuunnosta vastaan kehitetty rokote voi olla valmis jo maaliskuussa