Talous

Suomeen tuodaan Kiinasta tonneja kiveä vuodessa, vaikka kotimainen kivi olisi ekologisempaa ja kokonaistaloudellisesti edullisempaa

Tuontikivi on suomalaista hieman halvempaa, mutta sen hiilijalanjälki on suuri. Myös kotimaisen kiven työllisyysvaikutukset tekevät siitä kokonaistaloudellisesti edullisempaa.
Lari Lievonen
Kiven tuominen kiinasta tuottaa valtavasti päästöjä kotimaiseen kiveen verrattuna. Kuva Tulikiven kaivokselta Juuasta.

Vuonna 2019 Suomeen tuotiin yhteensä 66 000 tonnia luonnonkiveä kiinasta. Samana vuonna kotimaista kiveä louhittiin 207 000 tonnia.

Syy kiven tuomiselle Kiinasta on ilmeinen: Tullin tilastojen mukaan Suomeen Kiinasta tuotu kivi on noin kymmenen prosenttia halvempaa, kuin Suomesta ulkomaille viety kivi.

Jos kotimaisen kiven työllistävät vaikutukset ja ilmastovaikutukset otetaan mukaan, osoittautuu se kuitenkin kokonaisvaikutuksiltaan kiinalaista kiveä halvemmaksi, kertoo Suomen luonnonkiviteollisuutta edustava Kivi ry tiedotteessaan.

Kivi ry:n taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kiinalaisen kiven tuonti Suomeen aiheuttaa vuodessa jopa 13 700 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Kiven rahtaamisen suuret hiilikustannukset eivät kuitenkaan näy hinnassa, sillä meriliikenne ei ole päästökaupan piirissä, joskin asiaa EU:n toimesta valmistellaan parhaillaan.

Jos rahdin aiheuttamalle päästölle laskettaisiin hinta nykyisen päästökaupan mukaan, olisi suomalainen kivi samanhintaista tai jopa halvempaa kiinalaisen kanssa, kertoo Kivi ry:n Sini Laine.

Tuonnin väheneminen Kiinasta lisäisi myös alan työpaikkoja kotimaassa. Työllisyyden kasvun vaikutus olisi laskelman mukaan suoraan ja kerrannaisvaikutuksineen 4,1 miljoonan euroa.

Esimerkiksi Ruotsissa kivihankinnoissa edellytetään Laineen mukaan jo sataprosenttista jäljitettävyyttä. Käyttämällä sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun kriteerejä myös Suomessa voitaisiin hänen mukaansa ryhdistää kivihankintojen vastuullisuutta.

Lue lisää

Saako yksi nainen siirtolohkareen heilumaan? Katso video!

Venäjän kiristynyt ulkopoliittinen tilanne ei vaikuta Valion Venäjän-toimintaan

Pörssiviikko alkoi hapuillen Aasian markkinoilla – viime viikko päättyi Wall Streetilla laskuun

Rakentamisen näkymät lupaavat hyvää sahatavaran tarpeelle Suomessa tänä vuonna – "Ihan varmasti on kysyntää"