Poliisi kannustaa vanhempia valvomaan, etteivät lapset syyllisty etäopetusaikana rikoksiin: "Poikkeustilanteessa on aikaa keksiä arveluttavaakin tekemistä" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Poliisi kannustaa vanhempia valvomaan, etteivät lapset syyllisty etäopetusaikana rikoksiin: "Poikkeustilanteessa on aikaa keksiä arveluttavaakin tekemistä"

Palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat lain mukaan rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Yleisimpiin verkko-opiskeluympäristöihin kohdistetut palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Suomen kouluissa on siirrytty etäopiskeluun koronaepidemian myötä.

"Hyökkäykset ovat varsin kotikutoisia, todennäköisesti ne ovat lasten ja nuorten tekemiä. Tällainen toiminta voi rasittaa verkko-opiskeluympäristöä ja häiritsee muiden etäopiskelua", Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Markus Happonen sanoo tiedotteessa.

Palvelunestohyökkäyksen yrityksiä on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tehty lähes päivittäin, ja niiden määrä on viime päivinä ollut kasvussa.

Keskusrikospoliisin (KRP) Kyberrikostorjuntakeskus muistuttaa koululaisten vanhempia siitä, että palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat lain mukaan rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Rikoskomisario Marko Leponen painottaa, että alaikäisenä tehdystä rikollisesta teosta jää poliisille tieto siitäkin huolimatta, ettei alaikäistä tuomita rikoksesta.

"Alaikäisellä on kuitenkin vahingonkorvausvastuu, vaikka häntä ei rikoksesta tuomittaisikaan, ja vahingonkorvaukset voivat olla merkittävät. Sillä ei ole korvausvastuun osalta merkitystä, ymmärtääkö lapsi, että kyseessä on rikos", Leponen muistuttaa.

Palvelunestohyökkäyksiä tutkitaan esimerkiksi rikosnimikkeillä tietojärjestelmän häirintä tai sen törkeä tekomuoto. Leposen mukaan merkittäviltä vahingoilta verkko-opiskeluympäristöissä on toistaiseksi vältytty. Hän huomauttaa, että ilmiöllä on kuitenkin myös yhteiskunnallisia haittavaikutuksia, sillä hyökkäykset aiheuttavat kriisiaikana runsaasti ylimääräistä työtä IT-tuelle.

Kyberturvallisuuskeskus ja KRP:n Kyberrikostorjuntakeskus vetoavat vanhempiin, että he seuraisivat, mitä lapset ja nuoret netissä puuhaavat.

"Tällaisessa poikkeustilanteessa, jossa koulutyö ei rytmitä koululaisten päivää samalla tavalla kuin normaalisti, on aikaa keksiä yksin tai porukassa arveluttavaakin tekemistä. Palvelunestohyökkäyksissä ei kuitenkaan ole kyse viattomista jäynistä, vaan oikeista rikoksista", Leponen ja Happonen muistuttavat.

Lue lisää:

Poliisi varoittaa ikäihmisiä kiusaavista "koronasuodattimen" asentajista: "Kehotamme kansalaisia valppauteen"

Koulunjohtaja on huolissaan erityisoppilaista poikkeusoloissa – "Toisille tämä voi olla melkoinen katastrofi"

Hallituksen koronalinjaus: Poikkeuslaki käyttöön – koulut kiinni, merkittäviä rajoituksia liikkumiseen, vanhukset eristetään

Lue lisää

Ruotsissa 77 uutta koronakuolemaa, viranomaiset sanovat uusien kuolemantapausten määrän olevan laskussa

Yhdysvalloissa jättiyllätys: 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa toukokuussa

Saksan teollisuuden tilaukset syöksyivät huhtikuussa ennätysluisuun – pahin lukema lähes 30 vuoteen

Hankkijan kassakoneet halvaantuivat, kun rikolliset iskivät palvelimille – lunnaita ei maksettu, mutta korjaamisesta tuli jättiurakka