Tiede & tekniikka

Kodin keväthuolto kannattaa myös energiansäästön näkökulmasta – näillä keinoilla voit säästää energiaa ja myös lompakkosi kiittää

Motiva muistuttaa, että kiinteistön omistajan on huolehdittava ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.
Juho Leskinen
Kesäaikana kannattaa muistaa kiertää patteritermostaatteja kuukausittain laidasta toiseen.

Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Motiva muistuttaa, että kiinteistön omistajan on huolehdittava ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.

Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja ulkolämpötilat ovat riittävän korkeita, vesikiertoisen lämmönjaon voi katkaista. Ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla, kun se alkaa nostaa myös sisälämpötilaa. On kuitenkin syytä muistaa, että märkätiloissa tarvitaan ympärivuotista lämmitystä.

Vesikiertoinen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Motivasta vinkataan, että kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.

Joissakin taloissa on kosteiden tilojen lämmityspiireille erikseen oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä. Silloin, jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit, säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät.

Jos kotisi seinissä ja ikkunoissa on ilmanvaihtoventtiilejä, ne on syytä kääntää kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään. Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet puhdistetaan normaaliin tapaan, mutta lisäksi siitepölykauden jälkeen ja sen aikana voi vaihtaa IV-koneen suodattimet.

Motiva neuvoo myös, että kesällä ilmanvaihdon lämmön talteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo enää poistoilman lämpöä sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, se on syytä ottaa pois käytöstä.

Kesäaikana kannattaa muistaa kiertää patteritermostaatteja kuukausittain laidasta toiseen. Se nimittäin vähentää riskiä siihen, että termostaatti jumiutuu. Kuivan sähkölämmityksen lattialämmitystermostaatteja ja sähköpattereita voi sulkea termostaatista tai säätää termostaatin minimiasentoon. Toisaalta myös taloautomaatio voi olla avuksi keväthuolloissa.

"Automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea ja samalla säästää energiaa tarpeenmukaisessa lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja valojenohjauksessa. Erityisesti energiaa säästyy automaation avulla silloin, kun talo on tyhjillään", Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta

Ennätyslämmin talvi tuo ennätyssäästöt lämmityksessä – omakotitalo säästänyt jopa satasia

Avustusta energiaremontteihin

Talvisodan paukkupakkasissa tuli pulaa myös haloista