Ethän lankea vilpillisen suoratoistopalvelun ansaan? Yksi asia voi paljastaa koko palvelun laittomuuden - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Ethän lankea vilpillisen suoratoistopalvelun ansaan? Yksi asia voi paljastaa koko palvelun laittomuuden

Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että koska suoratoistopalvelut ovat suosittuja, niiden rinnalle on Euroopassa ilmestynyt myös huijaussivustoja tai laitonta sisältöä tarjoavia sivustoja.
Johannes Tervo, Juho Leskinen
Huijaussivustot tehdään geneerisistä mallipohjista eri kielillä. Tämän vuoksi kirjoitus- tai kielioppivirheet voivat olla osoitus epäilyttävästä alkuperästä. Kuvituskuva.

Suoratoistopalveluja, jotka tarjoavat kuluttajien katsottavaksi esimerkiksi elokuvia, sarjoja ja urheilua, on useita erilaisia ja niiden käyttö on korona-aikana ollut kasvussa.

Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että koska suoratoistopalvelut ovat suosittuja, niiden rinnalle on Euroopassa ilmestynyt myös huijaussivustoja tai laitonta sisältöä tarjoavia sivustoja.

Toisinaan huijauspalveluiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tästä syystä Euroopan kuluttajakeskuksen Itävallan toimipiste on koostanut eurooppalaiskuluttajille tietopaketin suoratoistopalveluista ja niihin liittyvistä huijauksista ja antaa myös vinkkejä suoratoistopalveluiden turvalliseen käyttämiseen.

Streaming- eli suoratoistopalveluiden käyttäminen on nykyään yleistä, ja alalla onkin useita suuria, tunnettuja toimijoita. On hyvä pitää mielessä, että huijaussivustot saattavat kopioida laillisten alustojen käyttöliittymiä. Euroopan kuluttajakeskuksesta kerrotaan, että laillisia suoratoistosivustoja rahoitetaan mainonta-, vuokra- ja tilausmalleilla, kun taas laittomat palvelut myyvät laittomasti ladattavia elokuvia ja sarjoja, houkuttelevat kuluttajia feikkitilauksilla ja kalastelevat kuluttajien henkilötietoja.

Suoratoistohuijaussivustoille saatetaan esimerkiksi luoda epäilyksiä herättämätön etusivu, jolla on kuvia tai esittelyfilmejä houkuttelevasta mediasisällöstä, jota pääsee käyttämään lyhyen ilmaisen kokeilujakson ajaksi. Kun on rekisteröitynyt, huomaakin, ettei kuitenkaan pysty käyttämään luvattua sisältöä. Koska ei ole maksanut mitään, moni voi ajatella, että mitään vahinkoa ei tapahtunut, ja luultavasti moni meistä ei ajattele enää koko asiaa.

Toisinaan taas tilanne voi olla se, että palvelua pääsee kokeilemaan palvelua ilmaiseksi tietyn ajan, mutta muutamaa päivää myöhemmin saatat saada useiden satojen eurojen laskun vuositilauksesta. Siinä ilmoitetaan, että ilmainen kokeilujakso muuttuu automaattisesti vuositilaukseksi, kun muutaman päivän kokeilu on loppunut.

Toinen huijareiden tulonlähde on mainonta. Euroopan kuluttajakeskuksesta kerrotaan, että ruudulle voi avautua aggressiivisia ponnahdusmainoksia. Ne näyttävät usein epäilyttävää sisältöä ja ne on ohjelmoitu hankalasti eroon päästäviksi.

Mutta miten sitten voi välttyä lankeamasta huijarin ansaan? Ensinnäkin kannattaa käyttää hetki aikaa siihen, että tarkistaa suoratoistopalvelusta tehtyjä arvioita ja varoituksia ennen rekisteröitymistä.

Suoratoistopalvelun todennäköisen laittomuuden paljastaa voi paljastaa Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan se, että kyseisestä palvelusta löytyy elokuvia, jotka eivät ole vielä nähtävissä muualla kuin elokuvateattereissa. Näitä elokuvia ei siis ole nähtävissä edes missään suurimmissa ja tunnetuimmissa suoratoistopalveluissa.

Ennen rekisteröitymistä kannattaa myös verrata palvelun hintatasoa vakiintuneen aseman saavuttaneiden kilpailijoiden hintatasoon. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti siihen, markkinoiko suoratoistopalvelu epäilyttävän hyvää tarjousta.

Huijaussivustot tehdään geneerisistä mallipohjista eri kielillä. Tämän vuoksi kirjoitus- tai kielioppivirheet voivat olla osoitus epäilyttävästä alkuperästä.

Huijaussivustoilla ei ole yhteystietoja tai ne käyttävät tekaistuja tai postilokero-osoitteita. Siksi kannattaa tarkistaa, löydätkö palvelun yhteystiedot ja sekä sen käyttöehdot. Jos näitä ei löydy, on hälytyskellojen syytä soida. Myös silloin, jos palvelulla ei ole kunnollista asiakastukea, kannattaa kaksi kertaa pohtia, mitä on tekemässä.

Varuillaan on syytä olla myös silloin, jos suoratoistoa tarjoava sivusto väittää olevansa laillinen, mutta siellä annetaan kuitenkin neuvoja siitä, kuinka sivustoa voi käyttää siinä tapauksessa, jos se estetään. Euroopan kuluttajakeskuksesta vinkataan, että jos hakukone blokkaa sivuston, ei näytä sitä listauksissaan tai verkon valvontaohjelma varoittaa siitä, sivustolle ei kannata rekisteröityä.

Jos päätyy tekemään tilauksen suoratoistopalveluun, kannattaa se tehdä luottokortilla, jos sellaisen omistaa. Luottokortin ansiosta voi nimittäin vaatia maksunpalautusta luottokortin myöntäneeltä taholta, jos suoratoistopalvelun kanssa tulee ongelmia.

Lue lisää:

Suomalaiset katsoivat huhtikuussa televisiota ennätyksellisen paljon – yhteensä yli neljä tuntia vuorokaudessa

Suoratoisto ja puhelin nousivat suomalaisen musiikinkuuntelun kärkeen – nuorimmat kuuntelijat ovat hylänneet rock-musiikin

Lue lisää

Suomalaiset katsoivat huhtikuussa televisiota ennätyksellisen paljon – yhteensä yli neljä tuntia vuorokaudessa

Netflix ja Youtube heikentävät suoratoiston laatua Euroopassa

Suoratoisto ja puhelin nousivat suomalaisen musiikinkuuntelun kärkeen – nuorimmat kuuntelijat ovat hylänneet rock-musiikin

Televisioon ja suoratoistopalveluihin tulossa kiintiö eurooppalaiselle ohjelmatuotannolle