Tiede & tekniikka

Tiesitkö? Halpa laturi voi jopa sytyttää tulipalon – "EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden ongelmatapauksissa vastuu jää tilaajalle"

Tukesille ilmoitetuissa tapaturmissa laturi on voinut siihen kohdistuneen iskun vuoksi haljeta kahtia latauksessa ollessaan.
Pixabay
Laturin valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Monissa usb-latureissa on vakavia puutteita, jotka voivat pahimmillaan johtaa sähköiskuun tai tulipaloon. Puutteita on etenkin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostetuissa latureissa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti vuosina 2018–2020 yhteensä 126 usb-laturia, joista 105 oli puutteellisia. Vakavia puutteita oli 28 laturissa.

Tukesille ilmoitetuissa tapaturmissa laturi on voinut siihen kohdistuneen iskun vuoksi haljeta kahtia latauksessa ollessaan. Eräässä tapauksessa pikkulapsi oli saanut palovamman käteensä latauksessa olleesta haljenneesta laturista.

EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatuista latureista saattaa puuttua käyttöohjeet ja tiedot valmistajasta. Jälkikäteen etsiessä tuotetta ei välttämättä ole enää edes saatavilla.

"Tällöin takuuvaihdot, reklamaatiot tai vaatimukset vahingon sattuessa voivat olla hyvin hankalia. EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden vahinko- ja ongelmatapauksissa vastuu jää tilaajalle, kun valmistajaa ei pystytä jäljittämään", ylitarkastaja Sami Karisola sanoo Tukesin tiedotteessa.

Sähkölaitteille ei ole 25 vuoteen tehty automaattisesti ennakkotarkastusta, vaan tuotteita valvotaan riskiperusteisesti.

Lue lisää

Linja-auto suistui tieltä Porissa – lumipyry haittaa liikennettä suuressa osassa maata

Näin toimit ohittaessasi onnettomuuspaikan – utelias vilkuilu voi pahimmillaan aiheuttaa lisäonnettomuuden

Kun juna suistuu raiteilta tai useita ihmisiä kuolee liikenteessä, hälytetään paikalle Onnettomuustutkintakeskus – johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, miten tutkittavat tapaukset valitaan

Kalajokilaakso: Silta romahti Haapajärvellä