Ulkomaat

Uskomaton näky videolla: jono kauppaan jatkuu ja jatkuu – amerikkalaiset hamstraavat ruokaa ja aseita koronaepidemian keskellä

Tavarantoimittajat ovat joutuneet venymään äärimmilleen kysyntäpiikin takia. Aseiden myynti on lisääntynyt rajusti.

Koronaviruksen leviäminen on saanut yhdysvaltalaiset paniikkiostoksille. Sadat ihmiset jonottivat perjantaina vuoroaan Costco-hypermarkettiin Kaliforniassa.

Amerikkalainen Jeff Gritchen kuvasi videopalvelu YouTubeen päättymättömältä vaikuttavaa tyhjien ostoskärryjen ja ihmisten virtaa.

Kauppojen mukaan hamstrauskierre alkoi, kun käsidesi ja desinfioivat käsipyyhkeet loppuivat kesken, kertoo New York Timesin artikkeli. Äkillisen kysynnän kasvun takia tyhjentyneet hyllyt herättävät amerikkalaisissa huolta elintarvikkeiden loppumisesta, mikä taas lisää hamstraamista.

Tavarantoimittajat ovat joutuneet venymään äärimmilleen kysyntäpiikin takia.

Tölkkilihan kysyntä on muutamassa viikossa noussut 40 prosenttia, ruuan kokonaismyynti yli 50 prosenttia. Myös tölkkikeittojen sekä kauramaidon kysyntä on kasvanut voimakkaasti, artikkelissa todetaan.

Moniin kauppoihin toimitetaan elintarvikkeita nyt myös suljetuista ravintoloista, koulujen kahviloista sekä kampuksilta.

Joitakin tuotteita on kuitenkin vaikea saada nopeasti markkinoille. Karjan kasvu teurasikään kestää, joten esimerkiksi siipikarjanlihaa ei heti saada hyllyihin lisää. Ilmassa on myös pelko siitä, vaikuttaako virus haitallisesti ruuan tuotantoketjuun.

Costcon operatiivinen johtaja Ron Vachris vakuutti New York Timesin haastattelussa sunnuntaina, ettei ruoka ole loppumassa kesken.

Ruoka ei ole ainut asia, jota rapakon takana haalitaan.

Yhdysvalloissa aseiden myynti on lisääntynyt rajusti koronavirusepidemian laajentuessa, kertoo STT. Kauppiaat eri puolilla maata ovat raportoineet pitkistä jonoista oviensa edustoilla.

Esimerkiksi ampumatarvikkeiden nettikauppa ammo.com kertoi myyntinsä pompanneen liki 70 prosenttia reilussa viikossa helmi–maaliskuun vaihteessa. Ruokakauppojen tapaan monissa aseliikkeissä hyllyt ovat jo alkaneet tyhjentyä ja kauppiaat ovat asettaneet rajoituksia tyyliin "vain kaksi käsiasetta per asiakas".

Suuren asekaupan Pohjois-Carolinassa omistava Larry Hyatt ei ole nähnyt vastaavaa ostoryntäystä urallaan sitten Sandy Hookin kouluampumisen vuonna 2012. Hän arvioi Guardian-lehdelle ilmiön olevan monen tekijän summa.

"Talouden romahdus, pandemia, rikollisuus, politiikka... Kun ne kaikki pannaan yhteen, tuloksena on helvetinmoinen sotku", Hyatt kuvailee.

Yhtenä syynä asehamstraukseen ovat myös pelot siitä, että viranomaiset olisivat aikeissa rajoittaa aseiden ja ammusten ostamista. Aseiden vastustajat ovat puolestaan varoittaneet, että epidemian sulkiessa koulujen ovia kotona olevat lapset saattavat saada aseita yhä helpommin käsiinsä.

Moni aseen ostava on nyt ensikertalainen, kuten georgialainen Betsy Terrel, 61. Hän päätti marssia aseostoksille nähtyään kaaoksen ja hamstrauksen paikallisessa supermarketissaan.

"Aloin havaita ihmisten käyttäytyvän oudosti. Tuntuu siltä, että poliittiset levottomuudet ovat mahdollisia", Terrel kertoi ABC-uutisille.

Lue lisää