Ulkomaat

Kiinassa ei viranomaisten mukaan yhtään uutta kotimaista koronavirustartuntaa, ulkomailta tulleet tartunnat kasvussa – Afrikassa varauduttava pahimpaan

Wuhanissa eristys saatetaan pian purkaa. Portugali julisti poikkeustilan.
Hubeissa kymmenet miljoonat ovat olleet eristyksissä sitten tammikuun. LEHTIKUVA / AFP

Kiinassa ei ole todettu yhtäkään uutta maan sisällä levinnyttä koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Näin on ensimmäistä kertaa sitten tammikuun, jolloin maa alkoi raportoida tartuntamääriä.

Kiinassa kuitenkin kerrottiin 34 uudesta ulkomailta tulleesta tartunnasta. Kyseessä on suurin kasvu kahteen viikkoon. Maassa ollaankin huolissaan koronaviruksen toisesta aallosta.

Wuhanissa, josta koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään, ei tietojen mukaan ollut yhtään uutta tartuntaa. Kaupungin 11 miljoonaa asukasta ja lisäksi muut maakunnan yli 40 miljoonaa asukasta ovat olleet eristyksissä tammikuun lopusta.

Guardian kirjoittaa, että maakunnan eristys saattaa olla tulossa päätökseensä. Sen mukaan Kiinan valtion tukema China Daily kertoo, että jos alueella ei todeta uusia tartuntoja 14 päivään, eristys saattaa päättyä. Lehden mukaan rajoitustoimia kuitenkin tarvittaisiin, jotta voitaisiin estää viruksen uudelleen leviäminen.

Maakunnasta raportoitiin kahdeksasta uudesta kuolemasta. Nyt koko Kiinassa on koronaviruksen seurauksena kuollut 3 245 ihmistä.

Koko maassa lähes 81 000 ihmistä sairastui. Nyt enää hieman yli 7 200 on sairaana.

Japanissa Hokkaidon saari on kumonnut viime kuun lopussa julistetun poikkeustilan.

"Kumoamme suunnitellusti poikkeustilan maaliskuun 19. päivä", Hokkaidon kuvernööri Naomichi Suzuki sanoi.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että koronaviruksen leviäminen on laantumassa.

Saarella todettiin yi 150 tartuntaa ja koronaviruksen seurauksena siellä kuoli kuusi ihmistä. Koko Japanissa on todettu yli 900 tartuntaa.

Länsi-Afrikan Burkina Fasosta on raportoitu tiettävästi ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Kuolema on ensimmäinen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Portugali on julistanut kansallisen poikkeustilan 15 päiväksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Poikkeustilan takia hallituksen on helpompaa rajoittaa ihmisten liikkumista.

Maan presidentti Marcelo Rebelo de Sousa kuvaili päätöstä poikkeukselliseksi ja sanoi, että sillä ei yritetä häiritä demokratiaa.

Portugalissa vallitsi 1970-luvulle saakka diktatuuri, jonka jälkeen se palasi demokraattiseen järjestelmään. Kyseessä on ensimmäinen poikkeustila sitten diktatuurin päättymisen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että Afrikan maiden tulisi varautua pahimpaan.

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan muun muassa maanosan terveydenhuoltojärjestelmien kantokyvystä. Huolta ovat aiheuttaneet myös Afrikkaa piinaavat köyhyys ja konfliktit.

Afrikan maissa on todettu vähemmän koronavirustapauksia kuin monissa muissa maailman maissa. AFP:n laskelmien mukaan koko maanosassa oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yli 600 tartuntaa.

Lue lisää