Britannian mukaan alustavaa brexit sopua ei saavuteta määräajassa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Britannian mukaan alustavaa brexit sopua ei saavuteta määräajassa

EU:n neuvottelijan mielestä sopimuksen muodostaminen on vaikeaa, sillä Britannia ei suostu avoimeen ja reiluun kilpailuun.
Olivier Hoslet
Britannia on tähdännyt siihen, että EU:n kanssa saataisiin tehtyä heinäkuussa alustava sopimus Britannian poistumisesta EU:sta. Kuvassa Britannian pääneuvottelija David Frost (vas.) ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier. LEHTIKUVA/AFP

Britannian mukaan se ja EU eivät saa aikaan alustavaa brexit-sopimusta heinäkuun aikana. Tavoitteen epäonnistuminen on "valitettavan selvää", ilmoitti Britannian pääneuvottelija David Frost tänään.

Britannia on tähdännyt siihen, että EU:n kanssa saataisiin tehtyä heinäkuussa alustava sopimus Britannian poistumisesta EU:sta.

Frostin mukaan on varauduttava lisäksi mahdollisuuteen, että sopimukseen ei päästä lainkaan ennen brexit-siirtymäkauden päättymistä. Siirtymäkausi päättyy joulukuussa.

EU ja Britannia ovat neuvotelleet tällä viikolla tulevasta suhteestaan.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ei ollut arviossaan neuvottelujen kulusta aivan yhtä jyrkkä kuin Frost. Barnierin mukaan näyttää epätodennäköiseltä, että EU ja Britannia pystyisivät tässä vaiheessa tekemään sopimuksen tulevasta taloussuhteestaan.

Barnierin mukaan neuvotteluissa on hiertänyt etenkin se, että Britannia ei suostu avoimen ja tasapuolisen kilpailun sääntöihin.

Britannia erosi Euroopan unionista tammikuun lopulla. Maa kuitenkin noudattaa toistaiseksi merkittävää osaa EU-säännöistä.

Lue lisää

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier väittää Britannian pyrkivän vetäytymään aiemmin sovitusta

EU:lta toimia koronaviruksen ehkäisyyn – Moni lainsäädäntö junnaa paikallaan, tartunta saavuttanut myös brexit-neuvottelijan

Britannia ei häviä mihinkään