Ulkomaat

Venäjä kutsui EU-maiden diplomaatteja puhutteluun ja asettaa vastapakotteita – syynä Aleksei Navalnyin tapaus

Aleksei Navalnyi kertoi FSB:n työntekijän myöntäneen myrkytyksen.
Ria Novostin mukaan puhutteluun kutsuttiin Ranskan suurlähettiläs, Saksan varasuurlähettiläs ja ruotsalainen diplomaatti, jonka asemaa ei täsmennetty. Kaikkien kolmen maan laboratoriossa on tehty kokeita, jotka ovat vahvistaneet, että Navalnyi myrkytettiin. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä on kutsunut Saksan, Ranskan ja Ruotsin diplomaatteja puhutteluun. Syynä on Venäjän tyytymättömyys siihen, miten maat ovat reagoineet Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin myrkytykseen.

Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan puhutteluun kutsuttiin Ranskan suurlähettiläs, Saksan varasuurlähettiläs ja ruotsalainen diplomaatti, jonka asemaa ei täsmennetty. Kaikkien kolmen maan laboratoriossa tehtiin kokeita, jotka vahvistivat, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä elokuussa.

Venäjä kertoi myös asettavansa sanktioita eri EU-maiden edustajlle. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan. Sanktioiden kohteeksi joutuneilta ihmisiltä kielletään pääsy Venäjälle.

Pakotteet koskevat Venäjän ulkoministeriön mukaan ihmisiä, jotka ovat edistäneet "venäläisvastaisia sanktioita" Euroopan unionissa. Tiedotteessa ei kuitenkaan listattu kohteiden nimiä.

Kyseessä ovat vastapakotteet EU:n aiemmin asettamille pakotteille venäläisiä virkamiehiä vastaan.

Venäjä myös uhkasi tiedotteessaan, että kaikkeen länsimaiden epäystävälliseen toimintaan vastataan samalla mitalla.

Navalnyi itse väitti eilen saaneensa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijän myöntämään myrkyttämisensä puhelinhuijauksella.

Navalnyi kertoo blogikirjoituksessa esiintyneensä puhelimessa Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patrushevin avustajana. FSB:n työntekijä Konstantin Kudrjavtsev paljasti puhelussaan, että Navalnyi myrkytytettiin laittamalla myrkkyä hänen alushousuihinsa.

Navalnyi kertoi soittaneensa salatusta puhelinnumerosta ja selittäneensä puhelua sillä, että hän tarvitsee tietoja myrkytysyrityksestä tehtävää raporttia varten.

"Soitin tappajalleni. Hän tunnusti kaiken", Navalnyi kirjoitti Twitterissä.

Navalnyi julkisti puhelusta blogikirjoituksen lisäksi ääninauhan puhelusta, puhelusta puhtaaksi kirjoitetun tekstin ja videon, jossa Navalnyin puhelinkeskustelu on tallennettu.

Julkaistussa ääninauhassa haastateltu mies kuulostaa uutistoimisto AFP:n mukaan aluksi varovaiselta ja epäröivältä, mutta paljastaa lopuksi, miksi Navalnyi selviytyi myrkytyksestä. Kudrjavtsevin mukaan Navalnyi selviytyi, koska oppositiojohtajaa kuljettaneen koneen lentäjä päätti tehdä hätälaskun Omskiin. Navalnyia kuljettanut lentokone oli matkalla Tomskin kaupungista Siperiasta Moskovaan.

Kudrjavtsev ei puhelussa kertonut, mikä hänen roolinsa oli operaatiossa.

Venäjän viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet Navalnyin väitettä.

Viikko sitten kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat, Insider-media, CNN ja Spiegel-lehti paljastivat selvityksessään, että Navalnyin elokuisen myrkytystapauksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Turvallisuuspalvelun osallisuus selvisi Bellingcatin mukaan puhelin- ja matkustustiedoista.

FSB:n myrkkyihin erikoistunut ryhmä oli tutkimuksen mukaan varjostanut Navalnyia jo vuosien ajan.

Presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov kommentoi tiistaina Navalnyin väitteitä kutsumalla tätä "suuruudenhulluksi" ja väitti, että tämä kärsisi psykologisista ongelmista. Peskovin mukaan Navalnyilla olisi "harhaluuloja" siitä, että tätä seurataan.

Navalnyin häiriköintiä ja seuraamista on kuitenkin dokumentoitu myös länsimaisessa mediassa. Esimerkiksi Financial Times sanomalehti kertoi hieman yli vuosi sitten julkaistussa artikkelistaan miehestä, joka seurasi ja provosoi Navalnyita koko tämän lehdelle antaman haastattelun ajan.

Mies muun muassa vihjasi Navalnyin käyttävän kokaiinia ja kuvasi tämän reaktioita videoille.

Navalnyi kertoi samassa lehden haastattelussa, että vastaava seuraaminen ja häiriköinti on jokapäiväistä.

Financial Timesin "trolliksi" nimittämä mies oli mitä ilmeisimmin Venäjän hallinnon lähettämä.

Lue lisää

Yle: Ulkoministeri Haavisto aikaa nostaa Navalnyin vapauttamisen esille – tapaa maanantaina Venäjällä virkaveljensä Lavrovin

Ulkoministerit eivät sopineet uusista pakotteista Venäjälle – EU tuomitsee viikonlopun pidätykset

Venäjän poliisi haluaa kuulustella Navalnyia

Navalnyin myrkytys järkyttää