Ulkomaat

Senaatti tyrmäsi odotetusti vastalauseen Pennsylvanian valitsijaäänistä –  useampi republikaanisenaattori muutti mieltään eikä aio vastustaa valitsijaääniä

Republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan.
Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain senaatti on äänestänyt kumoon vastalauseen Pennsylvanian osavaltion valitsijaäänistä. Republikaanien vastalause kaatui äänin 92–7.

Vastalauseesta äänestetään vielä edustajainhuoneessa, jossa sen myös odotetaan kaatuvan selvin lukemin.

Aiemmin kongressi äänesti jo kumoon vastalauseen Arizonan valitsijaäänistä. Republikaanien odotettiin vastustavan myös Georgian, Michiganin ja Nevadan valitsijaääniä, mutta vastalauseiden tueksi ei löytynyt yhtäkään senaattoria, joten ne eivät edenneet äänestyksiin.

Kun kongressi on saanut laskettua kaikkien osavaltioiden valitsijaäänet, Joe Bidenin valinta presidentiksi on virallisesti varmistettu.

Useampi republikaanisenaattori on kertonut, että on pyörtänyt kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Ainakin 12 republikaanisenaattoria oli aiemmin ilmoittanut esittävänsä valitsijaäänistä vastalauseen, mutta Bloombergin mukaan ainakin neljä heistä on sittemmin kertonut luopuneensa aikeistaan kongressitalon mellakoiden vuoksi. Asiasta kertoo myös uutistoimisto AP.

Yksi mieltään muuttaneista senaattoreista on Kelly Loeffler, joka hävisi keskiviikkona uusintavaalit Georgiassa ja joutuu pian pois senaattorin paikalta.

"Kun saavuin Washingtoniin tänä aamuna, aikomuksenani oli esittää vastalause valitsijaäänten hyväksymistä vastaan. Tämän päivän tapahtumat ovat kuitenkin pakottaneet minut miettimään asiaa uudelleen, enkä voi enää hyvällä omallatunnolla esittää vastalausetta", Loeffler sanoi kongressin istunnossa.

Senaattoreista myös Steve Daines, Mike Braun ja James Lankford ovat muuttaneet mieltään. Trumpin kannattajien tunkeutuminen kongressitaloon keskeytti valitsijaäänten laskemisen kongressissa keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa.

Kongressin istunto pääsi jatkumaan hiljattain. Mediatietojen mukaan moni senaattori lobbasi istuntotauon aikana kollegojaan luopumaan valitsijaäänten vastustamisesta.

Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan.

"Heidät muistetaan roolistaan tässä häpeällisessä tapahtumassa Yhdysvaltain historiassa. Se on heidän perintönsä", Romney sanoi CNN:n mukaan.

Vastalauseiden tarkoituksena oli pakottaa kongressi äänestämään tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänten hyväksymisestä.

Vastalauseilla ei ole missään vaiheessa ollut mahdollisuutta muuttaa vaalitulosta, mutta kyse on ollut poliittisesta teatterista, jolla tietyt republikaanit ovat pyrkineet miellyttämään presidentti Donald Trumpia ja tämän kannattajia.

Lue lisää

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Bidenin hallinto julkisti koronastrategiansa – testausta ja rokotuksia halutaan tehostaa, tieteellinen asiantuntemus keskiöön

Biden vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta, lupasi olla kaikkien presidentti