Ulkomaat

Bidenin hallinto julkisti koronastrategiansa – testausta ja rokotuksia halutaan tehostaa, tieteellinen asiantuntemus keskiöön

USA:ssa tartuntojen, sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden ja tautiin kuolleiden määrät ovat kohonneet viime viikkojen aikana yhä uusiin ennätyksiin.
Presidentti Joe Biden allekirjoitti heti virkaanastujaisten jälkeen joukon virallisia määräyksiä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto on julkistanut strategiansa koronaviruskriisin taltuttamiseksi.

Päämääränä on muun muassa tehostaa rokottamista, testaamista ja kasvomaskien käyttöä sekä nostaa tieteellinen asiantuntemus keskiöön, kertoo uutistoimisto AFP. Myös hätäavustuksia halutaan kasvattaa.

Bidenin hallinto pyrkii saamaan kongressista hyväksynnän 1,9 biljoonan dollarin koronapaketille.

Virkamiesten mukaan Bidenin on määrä allekirjoittaa heti kymmenen presidentin asetusta ja muita direktiivejä kansallisen strategian edistämiseksi.

Keskiviikkona presidentin virkavalansa vannonut Biden on arvostellut voimakkaasti edeltäjänsä Donald Trumpin koronatoimia, joita Biden on pitänyt riittämättöminä.

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä yli 405 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Tartuntojen, sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden ja tautiin kuolleiden määrät ovat kohonneet viime viikkojen aikana yhä uusiin ennätyksiin.

CNN:n mukaan Bidenin hallinnon on ensimmäisten kymmenen päivän aikana määrä julkistaa myös muun muassa talouteen, oikeudenmukaisuuteen, ilmastoon, terveydenhuoltoon ja maahanmuuttoon liittyviä toimia.

Biden aikoo tulevien päivien tai viikkojen aikana myös jälleen sallia avoimesti transsukupuolisten palvelemisen Yhdysvaltain asevoimissa, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki keskiviikkona NBC:n mukaan.

Vuonna 2016 silloinen presidentti Barack Obama salli avoimesti transsukupuolisten palvella armeijassa ja laajensi armeijan työterveyshuollon kattamaan sukupuolenkorjaushoidot.

Donald Trumpin hallinto kuitenkin kielsi avoimesti transsukupuolisten rekrytoimisen armeijaan. Sukupuolenkorjausprosessiin ei myöskään armeijassa ollessaan ole voinut ryhtyä.

---

Lähteenä myös AFP.

Lue lisää

Hiljaiselo lakkaa: Trump palaa viikonvaihteessa parrasvaloihin puhumaan konservatiivijoukoille

Yhdysvalloissa vahvistettu yli puoli miljoonaa koronakuolemaa – Biden muistutti ihmisiä rokotuksista

Joe Biden: Koronarokotteet kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä

Trumpin syytteen sisällössä ei ollut mitään kiistanalaista, vaikka äänestystulos ei riittänytkään tuomioon, sanoo presidentti Biden – kyselyn mukaan enemmistö amerikkalaisista estäisi Trumpin uudet ehdokkuudet julkisiin virkoihin