Laatuvastuu-merkki kertoo terveistä sioista ja turvallisesta sianlihasta
Harva kuluttaja tietää, mitä eroa on kotimaisen ja ulkomailta tuodun sianlihan tuotantotavoissa. Tähän saakka vain luomumerkki on kertonut, miten sika on tilalla elänyt.
Nyt asiaan tulee muutos.
Vuosia valmisteltu sianlihan kansallinen laatujärjestelmä konkretisoituu grillikauden alkaessa, kun sianlihapakkauksissa alkaa näkyä Laatuvastuu-merkkejä.
Kuluttajatutkimusten mukaan suomalaiset haluavat tietoa ennen kaikkea sianlihan tuoteturvallisuudesta sekä siitä, miten eläinten terveydestä huolehditaan. Uusi merkki vastaa näihin tarpeisiin hyvin, Laatuvastuun ohjelmapäällikkö Antti Lauslahti toteaa.
Laatuvastuun pohjana on Eläintautien torjuntayhdistys ETT:n alaisuudessa toimiva Sikava-terveydenhuoltojärjestelmä.
Sikava perustettiin runsaat kymmenen vuotta sitten. Siihen kuuluvat tilat ovat sitoutuneet eläinten terveydenhuolto-ohjelmaan, joka ylittää EU- ja kotimaisen lainsäädännön vaatimukset.
Ohjelmaan kuuluvat muun muassa tiheät, ennaltaehkäisevät eläinlääkärikäynnit, lääkkeiden käytön minimointi ja salmonellan nollatoleranssi.
Ennaltaehkäisyohjelman ansiosta suomalaissikojen terveys on maailman kärkeä, ETT:n toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi kertoo. Monet taudit on saatu kitkettyä suomalaisilta sikatiloilta kokonaan.
Suomen sianlihantuotannosta 98 prosenttia tulee Sikavaan kuuluvilta noin 1 600 tilalta. Niille tehtiin viime vuonna 7 000 terveydenhuoltokäyntiä, joita tekemään on koulutettu 295 sopimuseläinlääkäriä.
Viime vuonna voimaan tullut elintarvikelaki teki mahdolliseksi elintarvikealalla toimivien omien laatujärjestelmien laatimisen.
Evira hyväksyi Sikavan viime vuonna ensimmäiseksi kansalliseksi laatujärjestelmäksi, ja tänä keväänä se sertifioitiin.
Kuluttajaviestinnässä käytetään Sikavan sijaan Laatuvastuu-nimeä, koska mukaan saatetaan jatkossa ottaa myös naudan- ja siipikarjanliha.
Laatuvastuu-ohjelma on saanut EU:n menekinedistämisrahaa. Kolmivuotisen ohjelman kokonaisbudjetti on 1,6 miljoonaa euroa, josta EU maksaa puolet, Suomi 20 prosenttia ja yritykset 30 prosenttia.
Sikavan jäseninä ovat liha-alalta A-tuottajat, Osuuskunta Pohjanmaan liha, HK Scan, Snellman, Paimion teurastamo, Pöntiön lihatuote ja Mika Myllymaa Oy.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
