Luonnonlaidunlihasta parempi hinta tuottajalle
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ja ruotsinkielisen tuottajajärjestö SLC:n tempaus keskiviikkona 14.11. nosti esille viljelijän heikon aseman Suomen ruokamarkkinoilla. Viljelijät vaativat reilumpaa tuottajahintaa ja tasapuolisuutta ruokamarkkinoille sekä avoimuutta hinnoitteluun.
Samaan aikaan WWF Suomi ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio järjestivät tilaisuuden, jossa laaja asiantuntijajoukko kehitti kriteerejä suomalaiselle luonnonlaidunlihalle.
Luonnonlaidunlihan tuottaminen tarjoaa tuottajalle erinomaisen mahdollisuuden saada lihasta parempi hinta. Samalla uhanalaiset perinneympäristöt elpyvät, eläimet saavat laiduntaa vapaana luonnonympäristössä ja kuluttaja voi valita tavallisen lihan sijaan tuotteen, jolla on merkittäviä myönteisiä ympäristövaikutuksia.
Ruotsissa WWF käynnisti luonnonlaidunlihahankkeen jo parikymmentä vuotta sitten.
Svensk Sigill -järjestelmän mukaisesti sertifioitua luonnonlaidunlihaa on siellä ollut kaupan hyllyllä jo pitkään.
Tällä hetkellä länsinaapurissa tuotetaan luonnonlaidunlihaa noin 400 000 kiloa vuodessa, ja tuottaja saa siitä jopa viidenneksen paremman hinnan kuin tavallisesta lihasta. Samalla 40 000 hehtaaria arvokkaita perinneympäristöjä on saatu hoidon piiriin.
Lisäksi lihan tuottaminen luonnonlaitumilla vähentää lihantuotannon ilmastopäästöjä ja ravinnepäästöjä Itämereen. Myös eläinten hyvinvointi on merkittävä asia luonnonlaidunlihan tuotannossa: laiduntaminen on esimerkiksi naudoille luonnollista ja lajinmukaista elämää.
Keskeinen etu luonnonlaidunlihan markkinoinnissa on sen laatu: luonnonlaidunliha on Ruotsissa huippukokkien ja laatutietoisten kuluttajien suosiossa, koska se on maukkaampaa, mureampaa ja rasvahappokoostumukseltaan tutkitusti terveellisempää kuin tavallinen liha.
WWF:n ja Tapion meneillään olevassa, Metso-ohjelmaan kuuluvassa metsälaidunhankkeessa edistetään erityisesti puustoisten perinneympäristöjen hoitoa laiduntamalla.
Luonnonlaiduntaminen on yksi harvoista ruuantuotantotavoista, joka suoranaisesti parantaa luonnon monimuotoisuutta. Sen avulla voidaan pelastaa katoamassa olevia perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita, ja niiden uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja.
Suomessa on jo nyt lukuisia naudan- ja lampaankasvattajia, joiden eläimet kasvavat luonnonlaitumilla. Lihalle on hyvä kysyntä, ja myyjät pyytävät asiakkaitaan varaamaan omansa ajoissa. Petteri Tolvanen
ohjelmapäällikkö
WWF Suomi
Airi Matila
metsäasiantuntija
Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
