KIRJA Vinkkejä säilöntään
Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm ovat Purkissa-kirjassaan keskittyneet säilöntään ja maustamiseen. Kokkailusta kiinnostuneelle on tarjolla uusia makuja.
Kirjan alussa annetaan kahden sivun laajuinen opastus säilönnän perusteista. Sillä pääsee aiemmin asiaa tuntematonkin hyvään alkuun.
Säilönnän tärkeimmät asiat ovat laadukkaat raaka-aineet ja puhtaus säilykkeen valmistuksen kaikissa vaiheissa. Jokaisessa ohjeessa vielä erikseen korostetaan puhtaita säilytystölkkejä.
Säilöntä ei ole kuin ennen: kellareita ei täytetä silmänkantamattomilla rivistöillä. Tavallisissa kotitalouksissa on kylmäsäilytystiloja niin vähän, että laajojen kotisäilykekokoelmien varastointi on useimmiten mahdotonta.
Mutta ei hätää, kirjoittajat kertovat varsin monen reseptin kohdalla, että säilyke syntyy myös pakastetusta raaka-aineesta. Ja ohjeet ovat määriltään maltillisen pieniä, usein ohjeella syntyy noin litra säilykettä tai vähemmänkin. Ohjeissa kerrotaan myös, kuinka pitkään säilyke pysyy suljetussa purkissa hyvänä.
Välimäen ja Lindholmin resepteillä pääsee kokeilemaan vaikka omatekoista makeaa chilikastiketta, balsamicopunajuuria tai omenakanelihilloa. Perinteinen säilykemaailma laajenee ohjeissa myös maustesuoloihin ja -sokereihin, salaatinkastikkeisiin ja tuleepa sivumennen annettua kotiviilinkin ohje.
MAIKKI KULMALA
Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Purkissa.
Makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi. 170 sivua. WSOY.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
