Elintarviketeollisuus huolestui: Tuontituotteet uhkaavat puskea kotimaiset pois ravintolan lautaselta, MTV uutisoi
Suomessa elintarviketeollisuus on huolissaan tuontituotteiden lisääntymisestä erityisesti ravintoloissa ja lounaspaikoissa, samalla kun jalostettujen elintarvikkeiden tuonti on kasvanut peräti 27 prosenttia.
Ravintoloiden käyttämät raaka-aineet ovat elintarviketeollisuuden mukaan yhä useammin tuontitavaraa. Arkistokuva. Kuva: Ilona SavolaElintarviketeollisuus on huolissaan erityisesti ravintoloissa ja lounaspaikoissa käytettävien tuontituotteiden määrän kasvusta, MTV uutisoi.
Elintarvikkeita ja maataloustuotteita tuodaan Suomeen tällä hetkellä kolme kertaa enemmän kuin meiltä viedään maailmalle.
Elintarviketeollisuus huolissaan muutoksesta: jalostettujen elintarvikkeiden tuonti on kasvanut 27 prosenttia kolmessa vuodessa.
”Näen isona haasteena koko ruokaketjulle, teollisuudelle ja alkutuotannolle, jos kysyntä suomalaiselle tuotteelle pienenee. Kaikkia elintarvikkeita tuodaan nyt tänne enemmän, suklaista valmisruokiin asti”, elintarviketeollisuuden ekonomisti Bate Ismail sanoo MTV:lle.
Tuontituotteiden osuus on kasvanut ravintoloissa ja joukkoruokailussa, pientä muutosta näkyvillä Ismailin mukaan myös päivittäistavarakaupan puolella.
Suomessa on Ismailin mukaan nyt kovat tarpeet pienentää määrärahoja esimerkiksi kouluruokailussa, mikä tarkoittaa lisäystä tuontiruokaan.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo MTV:lle, että tuonnin lisääntyminen liittyy EU:n tekemiin vapaakauppasopimuksiin, jotka avaavat EU-markkinat uusille maille.
”Lisäksi varsinkin viimeisen vuoden parin aikana on näkynyt, että kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt, kun ostovoima on heikentynyt inflaation takia”, Åberg sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



