Mustikasta vuoden marja
Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2013 marjaksi mustikan.
Herkullinen mustikka on metsiemme monipuolinen aarre, joka sopii raaka-aineeksi moneen. Sitä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.
Monet kansainväliset toimijat kutsuvat marjaa superfoodiksi. Mustikka on maukas, monikäyttöinen ja ravintorikas. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja.
Mustikan valttina ovat sen sisältämät voimakkaan siniset värit. Pääosa niistä on antosyaaneja, joita luonnonmustikassa on yli kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna.
Ero marjojen antosyaanipitoisuudessa johtuu siitä, että luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.
Antosyaanit suojaavat kasvia UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Ne toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä.
Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä. Tutkimusten mukaan antosyaanirikas ravinto ehkäisee valtimonkovettumatautia, on yhteydessä matalampaan verenpaineeseen sekä vähäisempään verisuonten jäykkyyteen.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
