Ahvenanmaalaiset maitotuotteet tehdään biokaasulla
Ahvenanmaalaisen meijerin tuotteisiin tulee biokaasumerkki, joka kielii kotimaisen, uusiutuvan energian käytöstä.
Turistibusseja Ålandsmejerietin biokaasulaitoksen edustalla. Biokaasulaitos korvaa öljyä 250 000 litraa vuodessa. Kuva: Jaana KankaanpääMaidonjalostaja Ålandsmejerietin oma biokaasulaitos tuottaa biokaasua meijerin sivuvirroista.
Meijerissä käsitellään maitoa noin 15 miljoonaa litraa vuodessa. Siitä jalostetaan juustoja, voita ja jukurttia suomalaisille sekä ruotsalaisille kuluttajille. Kaikki hoituu biokaasun voimin.
Nyt Ålandsmejerietin tuotteet ovat saaneet oikeuden käyttää pakkauksissaan Gasumin hallinnoimaa, keväällä julkistettua biokaasumerkkiä. Se takaa, että tuote on valmistettu vastuullisesti suomalaisella, uusiutuvalla energialla.
"Juustonvalmistuksessa syntyvä biohajoava jäte muutetaan omassa biokaasulaitoksessamme lämmöksi ja höyryksi, joka hyödynnetään tuotannossamme. Meijerituotannon ylijäämätuotteet korvaavat aikaisemmin käytettyä öljyä 250 000 litran edestä vuodessa", kertoo Ålandsmejerietin toimitusjohtaja Johannes Snellman.
"Samalla vähennämme jätehuollon kuljetuksia vuosittain 70 000 kilometrillä. Biokaasulaitoksen käyttöönotto on vähentänyt hiilidioksidipäästöjämme 87 prosentilla", Snellman jatkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

