Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Hyvää arkea kyläkaupan varassa

    Kun lapset lähtivät maailmalle ja kaupunkikoti kävi liian suureksi, päätimme mieheni kanssa kokeilla jotain ihan uutta. Muutimme maalle, noin 500 asukkaan kylän keskelle, toiminnassa olevan meijerin takapihalle.

    Aluksi vähän mietitytti, miten autottomina maallemuuttajina selviäisimme. Ja huonosti olisi varmaan käynytkin ilman kyläkauppaa.

    Olen menneet kuukaudet sopeuttanut ruokatalouttamme vastaamaan kyläkaupan valikoimia ja huomannut, että pienemmällä valikoimalla on etunsakin. Valintoja on yksinkertaisesti helpompi tehdä, kun vaihtoehtoja ei ole loputtomasti. Toivomuksia on voinut esittää ja omia suosikkituotteita on ilmestynyt hyllyyn heti seuraavassa kuormassa.

    Arkinen perusruoka onnistuu mainiosti. Olemme alusta asti sitoutuneet käyttämään kyläkauppaa ahkerasti ja toivomme, että se huolehtii meidän kylän ruokavarastoista edelleenkin.

    4:lle

    3 rkl rypsiöljyä

    2 sipulia

    ½ purjo

    4 porkkanaa

    2-3 valkosipulinkynttä

    1 litra kasvis- tai kanalientä

    2 dl punaisia linssejä

    3 rkl tomaattisosetta

    paprikajauhetta

    (cayennepippuria)

    (suolaa)

    Hienonna sipulit ja purjo. Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasvikset. Lisää puserretut valkosipulinkynnet. Lisää kasvisliemi, linssit ja mausteet ja annan keiton kypsyä. Ole varovainen maustaessasi cayennella. Sen maku vahvistuu keiton kypsyessä. Tarkista suolan maku, sitä ei välttämättä tarvita, jos käyttämäsi liemi on riittävän suolaista.

    4:lle

    2 pussia pakastesilakkafileitä (600 g)

    Fileiden väliin

    1 tl suolaa

    hitunen valkopippuria

    tilliä, ruohosipulia tai juustoraastetta

    rypsiöljyä

    Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lado puolet sulaneista silakkafileistä nahkapuoli alaspäin vieri viereen pellille leivinpaperin päälle. Mausta fileet. Jos laitat juustoraastetta, ihan pieni määrä riittää. Aseta kunkin fileen päälle toinen filee nahkapuoli ylöspäin. Voitele pihvit öljyllä. Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

    4:lle

    8 suurehkoa perunaa (noin

    1 litra kuorittuja lohkoja)

    1 dl (täys)maitoa

    1 pussi pakastepinaattia (150 g)

    voita

    1 tl suolaa

    Kuori perunat ja lohko isohkoiksi paloiksi. Höyrytä perunat kypsiksi noin 20 minuuttia. Kuumenna kattilassa maitoa ja omatuntosi sallima määrä voita. Kumoa pinaatti joukkoon ja kuumenna. Kaada kypsät perunalohkot pinaatti-maitoseokseen ja hienonna perunasurvimella. Lisää suola ja vatkaa kuohkeaksi. Jos perunasose on liian paksua, lisää vähän maitoa. On helpompi lisätä kuin ottaa pois, ja laihaa perunasosetta surullisempaa ruokaa on vaikea kuvitella.

    porkkanoita

    majoneesia

    ripaus suolaa

    rusinoita

    Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita raasteeseen maun mukaan majoneesia, ripaus suolaa ja vähän rusinoita. Tämä on niin hyvää, että loppuu aina kesken.

    Vinkki: Cole slaw eli kaalisalaatti tehdään samalla tavalla ohueksi suikaloidusta kaalista ja majoneesista. Rusinat voi korvata auringonkukan tai pinjansiemenillä.

    4:lle

    4 keskikokoista tai 8 pientä omenaa

    kanelia

    Kuorrutus

    1 dl neljän viljan hiutaleita

    ½ dl fariinisokeria

    50 g voita

    Kiehauta kuorrutuksen ainekset kattilassa. Kuori omenat, poista siemenkodat ja viipaloi. Levitä omenat voidellun uunivuoan pohjalle. Ripottele kanelia ja levitä kuorrutus omenoiden päälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Tarkista, että omenat ovat pehmeitä. Tarjoile vaniljakastikkeen kera. Jos jälkiruokaa jää, loput voi syödä aamulla jugurttiin sekoitettuna.

    noin 20 kpl

    5 dl vettä tai maitoa

    25–50 g hiivaa

    1 rkl siirappia tai fariinisokeria

    2 tl suolaa

    noin 10 dl sämpyläjauhoja

    ½ dl rypsiöljyä

    Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva joukkoon, lisää siirappi tai sokeri ja puolet jauhoista. Hämmennä tasaiseksi ja jätä heräilemään noin 15 minuutiksi.

    Sekoita kuplivaan taikinajuureen suola ja alusta loput jauhot käsin. Lisää jauhoja varovasti ja alusta kunnes taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Taikina kannattaa jättää mahdollisimman pehmeäksi, että saa aikaan meheviä sämpylöitä. Vaivaa lopuksi joukkoon öljy.

    Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa tasaiseksi ja notkeaksi. Ripottele jauhoja pöydälle vain, jos taikina alkaa tarttua siihen. Jaa taikina kahtia ja pyöritä tangoiksi.

    Leikkaa tangot viipaleiksi ja pyöritä sämpylöiksi. Voit myös laittaa viipaleet pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin, sen kummemmin muotoilematta.

    Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    4:lle

    5 dl vettä

    1 ½ dl grahamjauhoja

    3 dl pakastemustikoita

    ½ dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    Ripottele grahamjauhot kiehuvaan veteen kierrevatkaimella vatkaten. Hauduttele puuroa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia sekoittaen välillä. Lisää mustikat, sekoita niin että puurosta tulee kauniin violettia. Viimeistele maku vaniljasokerilla. Tarjoa lämpimänä maidon kanssa.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF