Markkinarako hyvinvointimerkille
Kotieläinagronomi Kirsi Vienola teki MTK:lle selvityksen tuottajien ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin yhteydestä. Hänen mukaansa kuluttajat ovat entistä valmiimpia maksamaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoMarkkinat eivät juuri tuo lisähyötyä tuotantoeläinten hyvinvointiin panostaneelle tuottajalle.
”Suoraan tilalta myyvät voivat saada lisähintaa”, sanoo MTK:lle selvityksen tehnyt kotieläinagronomi Kirsi Vienola.
Kuluttaja on nyt aiempaa valmiimpi maksamaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.
Eläinsuojeluasiamies Sari Salminen on ehdottanut, että kauppaketjut loisivat omia omia sertifikaatteja, jotka takaisivat eläinten hyvinvoinnin.
Myös toimittaja Elina Lappalainen peräänkuuluttaa Syötäväksi kasvatetut -kirjassaan hyvinvointimerkkiä, joka antaisi kuluttajalle vaihtoehdon.
”Luulen, että tuotanto eriytyy jatkossa. Tulee tuottajia, jotka sitoutuvat noudattamaan nykyistä tiukempia ehtoja parantaakseen eläinten hyvinvointia”, Vienola sanoo.
Suomalaiset kuluttajat eivät juuri tunne kotieläintuotannon arkipäivää, mutta he luottavat viranomaisvalvontaan vahvasti.
Yleinen käsitys on, että sisätiloissa tapahtuva kotieläintuotanto on vahingollista eläinten hyvinvoinnille. Ulkona tapahtuvan tuotannon ajatellaan edistävän hyvinvointia.
”Tämä voi olla yksi syy, miksi luomu saanut niin vahvan mielikuvan eläinten hyvinvointiin panostavana tuotantotapana”, Vienola sanoo.
”Suomalainen kuluttaja arvostaa Suomessa tuotettua ruokaa niin paljon, että ei ehkä osaa vaatia eläinten hyvinvointia.”
Vienolan mukaan on myös yleistä, että eläinten hyvinvoinnin ajatellaan olevan kohdallaan oman maan tuotteissa. ”Kuluttajan omassa maassa tuotettua elintarviketta pidetään parhaana ja parhaiten tuotettuna.”
Vienola muistuttaa, että luonnonmukainen tuotanto ei ole tae eläinten hyvinvoinnista, vaan yksi tuotantotapa.
”Perinteisessäkin tuotantotavassa voi olla todella hyviä tuottajia.”
Vakuuttavia tutkimuksia siitä, onko luomutuotanto eläimelle tavanomaista tuotantotapaa parempi, ei hänen mukaansa ole.
”Luomussa on omat ongelmansa eläinten hyvinvoinnin kannalta: rehuongelmat, loiset ja lääkintä.”
Luomussa vasikoita ei saa nupouttaa ilman puudutusta ja kivunlievitystä, emakoiden porsitushäkit on kielletty, ja eläinten tulee pääsääntöisesti päästä kesäaikaan ulos. Tilavaatimukset ovat luomussa suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa.
Vienolan mukaan eläinten hoitaja pystyy vaikuttamaan eläinten hyvinvointiin todella paljon: pelkät puitteet eivät sitä ratkaise.
PAULA LIESMÄKI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
