verkossa sanottua Ruhon kaikkia osia osataan arvostaa
Elimet ja vähemmän käytetyt ruhonosat kiinnostaisivat
moni MT:n lukijoita, mutta kuluttajan on niitä vaikea hankkia.
Toimittaja Tuulikki Viilon kolumni viikonvaihdesivulla (MT 5.6.) laukaisi MT:n Facebook-seinällä verevän keskustelun suomalaisten suhteesta ruokaan.
”On kaksi tuotetta, jota en ole koskaan ostanut. Lihaliemikuutiot ja jauheliha”, vastasi Kari Ansamaa Viilolle, joka ihmetteli kolumnissaan, kuinka paljon suomalaiset syövät vain jauhelihaa.
Nykyään niin paljon syömäkelpoista tavaraa menee jätteeksi, että hirvittää, tuumi Mirja Mansikkamäki.
”Sianpääsyltty on hyvää. Pitäisi ehdottomasti palata ajassa vähän taaksepäin siinä mielessä, että annettaisiin arvoa eläimen ruhon kaikille osille.”
Aki Saarisen mieleen ovat munuaiset. ”Ei varmaan peruslauantaimakkarakansaa houkuta, mutta oikein laitettuna löytyy makua ja potkua kans.”
”Mites olis utarekeitto?” kysyi Pekka Naskali.
”Keuhkomuhennostaki on syöty kyl”, lisäsi Kaija Räihä.
Riikka Tikkasen mukaan ei pidä unohtaa mykyrokkaa.
Unto Pulkkinen jatkoi listaa: ”Veri, sydän, maksa, munuaiset, kieli jne. NAM nam!”
”Eilen juttelin 10v koulupojan kanssa veriletuista. Ei kuulemma kuulu enää kouluruokalistalle. Harmi”, jatkoi listaa Laura Tiittanen.
Sari Uttula on huomannut, ettei maksakaan tee nykyään kauppaansa.
”Pässin maksakastiketta tein toissapäivänä ja soli kuulkaas pikkusen herkullisempaa kuin joku hesen burgeri”, kertoi Seppo Sunnari.
Myös Irja Arovainion perheessä maksa on herkkua: ”Kaikki lajit käy.” Saila Koistinen taas pitää siitä grillattuna.
Mervi Djerf ostaisi mielellään paitsi maksaa myös häränhäntiä. ”Mutta eihän niitä ole edes joka päivä tarjolla meidän lähikaupassa, kohtalaisen isossa S-marketissa tai K-kaupassa.”
”Mä tykkään, että muut ei tykkää kanan sydämistä. Saanpahan ostettua niitä miinus kolkyt prossaa. Valkosipulia ja pekonia ja folioon hautumaan. Ei riitä yks eikä kaks sydäntä yhdelle aterialle viiden hengen perheessä”, kirjoittaa Maria Varsell.
”Oksennan, jos minun pitää vielä syödä munuaisia.. Jösses sentään, joku tolkku näissäkin syömisisä!” totesi puolestaan Liisa Ollila.
”Juu veganismin ja kasvissyönnin suuntaan, koska ilmasto ja ympäristö ei kestä lihan- ja maidontuotantoa, ei koko
eläinten tehotuotantoa eikä karjataloutta”, tarttui kolumniin Tuula Maisonlahti.
”Mutta milloin ihmiset sen tajuaisivat, kun vieläkään ei nähdä mitään suoraa yhteyttä oman lautasen ja jo päällä olevan ilmastokatastrofin suhteen.”
Catarina Wictoria Ekman kannattaa niin ikään vegaania linjaa. ”Kasvisruoalla terveenä,
hoikkana ja kauniina koko elämä.”
Kaijaleena Runsten
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
