Tukku toimii linkkinä
Liperin Juurespakkaamo laajentaa kesällä valikoimaansa juureksista ja kasviksista pienten elintarviketuottajien valmisteisiin. Ringissä on parisenkymmentä tuottajaa, ja määrä on jopa kaksinkertaistumassa.
Toimitusjohtaja Kirsi Jaakkolan mukaan asiakkaat – hotellit, ravintolat ja kaupat – haluavat paikallisia tuotteita mutta helposti yhdestä paikasta. Tukku toimii linkkinä tuottajilta toiseen suuntaan, hoitaa myynnin ja kuljetuksen.
Tukun pyörittäminen on Jaakkolan mielestä haastavaa ja antoisaa niin suhteessa tuottajiin kuin asiakkaisiinkin. Hän on käynyt muun muassa Liperin valtuustossa jakamassa tietoa.
”Kunnissa ei pitäisi katsoa vain elintarvikehankintojen loppusummaa. Päättäjien olisi osattava nähdä, miten paljon lähiruokaan sitoutuu työtä ja että sen työn kautta saadaan kunnalle verotuloja.”
Tuottajien kanssa on Jaakkolan mukaan pitänyt opetella toimintatapoja. Joidenkin tuottajien on vaikea nähdä, että myös myynnin ja kuljetuksen järjestämisellä on oma arvonsa.
”Jos tuottaja hoitaa nuo itse, on silläkin työllä hintansa. Usein järkevämpää on käyttää jo valmiita myyntikanavia.”
Riitta Ryynänen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
