Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Jauhelihakastiketta eri maiden tapaan

    Jauhelihakastike yhdistää eri maiden ja maanosien keittiöitä. Eroja löytyy mausteista ja lisäkkeistä.

    Jauheliha on helppo ja vaivaton raaka-aine kaikkialla. Vaikka jauhelihakastike kypsyy suhteellisen nopeasti, pidempi haudutusaika antaa sille täyteläisemmän maun.

    Jauhelihakastikkeita tarjotaan pääruokana, perunan, riisin tai pastan kanssa. Hiukan paksumpana muhennoksena sitä käytetään lasagneen tai uuniperunoiden ja ohukaisten täytteenä

    Peruskastike muuntuu ja saa uutta makua lisäämällä joukkoon kasviksia, yrttejä, maustekastikkeita, erilaisia juustoja tai vaikkapa oliiveja. Näin kastikkeeseen ei kyllästy, vaikka sitä söisi joka viikko.

    3–4 annosta

    1 paketti (250 g) kalkkunan tai broilerin jauhelihaa

    1 rkl voita

    1 rkl vehnäjauhoja

    1 pussi (250 g) kasvissuikaleita

    1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

    mustapippuria myllystä

    1 tl basilikaa

    1/2 tl suolaa

    1 prk (2 dl) maustettua

    ruokakermaa, kolme sipulia

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    Ruskista jauheliha kevyesti voissa. Lisää pannulle jauhot ja kasvissuikaleet. Anna hautua hetken aikaa.

    Lisää tomaattimurska, mausteet. Kuumenna ja lisää kerma.

    Anna kiehua 10 minuuttia. Ripota pinnalle persiljasilppu ja tarjoa spagetin tai perunoiden kanssa.

    Vinkki: Korvaa porkkanat pussilla (250 g) pakastekasvissuikaleita.

    4–5 annosta

    1 sipuli

    1 suippo paprika

    400 g kananpojan jauhelihaa

    1 rkl voita

    3/4 tl suolaa

    1/4 tl jauhettua valkopippuria

    2 rkl makeaa chilikastiketta

    1 pieni prk ananasviipaleita

    1 prk (2 1/2 dl) maustettua

    ruokaa 5 % cocos & lime

    tuoretta korianteria tai persiljaa

    Hienonna sipuli ja kuutioi paprika. Kypsennä pannulla voissa jauheliha ja kuullota sipuli. Lisää paprika ja mausteet. Kuumenna.

    Lisää ananas pilkottuna mehuineen. Sekoita ruokakerma joukkoon ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia.

    Ripottele pinnalle tuoretta korianteri- tai persiljasilppua. Ohenna tarvittaessa vedellä tai kanaliemellä.

    Tarjoa keitetyn basmatiriisin ja turkkilaisen jugurtin kanssa.

    10 perunalle tai ohukaiselle

    400 g jauhettua hirven-

    tai poronlihaa

    2 sipulia kuutioituna

    25 g voita

    1/2 dl tomaattisosetta

    4–5 katajanmarjaa murskattuna

    1/2 tl suolaa

    1 dl maustettua ruokakermaa, mustapekka

    Ruskista jauheliha ja kuutioitu sipuli kevyesti voissa. Ripota päälle mausteet ja sekoita. Lisää ruokakerma. Hauduta noin 10 minuuttia. Tarjoa uuniperunoiden tai ohukaisten täytteenä.

    Vinkki: Saat kastikkeen, kun lisäät koko purkillisen maustettua ruokakermaa.

    4 annosta

    400 g paistijauhelihaa

    1 rkl voita

    1 (200 g) iso sipuli

    1–2 valkosipulin kynttä

    2 (noin 200 g) porkkanaa

    pala (noin 100 g) juuriselleriä

    5 dl vettä

    1 tlk (70 g) tomaattisosetta

    1 tl pippurisekoitusta

    1 tl suolaa

    1 tl basilikaa

    1 prk (2 dl) ruokakermaa, 15 %

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    Tarjoiluun

    spagettia

    juustoraastetta

    ketsuppia

    Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit kevyesti voissa. Lisää pannulle karkeaksi raastetut porkkanat ja selleri. Anna hautua hetken aikaa. Lisää vesi, tomaattisose ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kerma ja kuumenna.

    Ripota pinnalle persiljasilppu ja tarjoa spagetin kanssa.

    Muuntele: Korvaa porkkanat ja selleri pussillisella (250 g) pakastekasvissuikaleita.

    5–6 annosta

    400 g paistijauhelihaa

    1 rkl juoksevaa rasvaa

    2 isoa sipulia

    2 valkosipulin kynttä

    1/2 dl makeaa chilikastiketta

    1 tl oreganoa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 tl suolaa

    1 rkl vehnäjauhoja

    1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

    1 tlk (420/280 g) kidneypapuja

    Ruskista jauheliha rasvassa pannulla. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipulit. Anna niiden kuullottua.

    Lisää mausteet ja vehnäjauhot. Käytä chiliä makusi mukaan. Hauduta noin 3 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja hauduta noin 20 minuuttia. Jos kastike tuntuu kuivalta, niin lisää lihalientä.

    Huuhdo pavut siivilässä ja lisää pannulle. Kuumenna kiehuvaksi.

    Tarjoa riisin ja avokadon kanssa. Sopii myös tortillojen ja tacojen täytteeksi.

    Muuntele: Korvaa chilikastike tuoreella chilillä ja ripauksella sokeria.

    4 annosta

    1 iso sipuli

    2–3 valkosipulin kynttä

    1 rkl voita

    400 g jauhelihaa

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    1 tl basilikaa

    1 rkl tomaattisosetta

    4 dl vettä

    1 prk (180 g) Välimeren

    salaattijuustokuutioita

    2 dl oliiveja

    Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota pannulla voissa ja lisää jauheliha. Paista kypsäksi ja lisää mausteet ja vesi. Hauduta noin 5 minuuttia.

    Lisää pinnalle valutetut juustokuutiot ja oliivit kokonaisina tai renkaiksi pilkottuna. Tarjoa pastan kanssa.

    4 annosta

    400 g naudanjauhelihaa

    1 sipuli

    2 rkl voita

    2 dl vettä

    1 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    2 rkl vehnäjauhoja

    2 dl vettä

    1 rkl tomaattisosetta

    1 tl sinappia

    1 prk smetanaa

    2 mauste- tai suolakurkkua

    Pinnalle

    persiljaa hienonnettuna

    Ruskista liha ja kuutioitu sipuli kevyesti voissa. Lisää 2 dl vettä ja mausteet. Anna hautua kypsäksi.

    Suurusta liemi veteen sekoitetuilla jauhoilla. Mausta kastike tomaattisoseella ja sinapilla. Lisää smetana ja kuutioidut kurkut. Kuumenna ja ripottele pinnalle persiljaa.

    Tarjoa perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF