Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kesä talteen vaikka kuivattuna

    Kuivaaminen onnistuu monella tavalla. Esimerkiksi nokkosen ja mustaherukan lehtien ulkokuivaus onnistuu aurinkoisella säällä. Innokkaan sienestäjän kannattaa harkita puhaltimella varustetun kuivurin ostamista. Retkimuonan kuivaaminen onnistuu parhaiten sähkökäyttöisellä kuivurilla.

    Kuivaamiseen sopii myös kiertoilmauuni. Oma kokemukseni on, että alhaisen lämpötilan valinta on hiukan haasteellista. Osa tuotteista, kuten yrtit, tulee kuivata 30 asteessa. Pidä uuninluukkua hiukan rakosellaan, jotta ilma kiertää kunnolla.

    Lämpöä tuottavien laitteiden, kuten jää- ja pakastekaapin yläkaappi, on mainio kuivauspaikka. Leivinuunin päällistä, lattialämmitystä ja lämpöpattereiden tuottamaa lämpöä kannattaa hyödyntää, samoin keskuslämmityskattilan.

    Kokeile myös huoneilmassa kuivaamista. On tärkeää, että kuivaamispaikassa on hyvä ilmanvaihto. Saunanlauteilla on yleensä riittämätön ilmanvaihto esimerkiksi sienten kuivaukseen.

    Tuotteet pitäisi saada kuivaksi mahdollisimman nopeasti.

    Mustikkaa, puolukkaa ja ahomansikkaa voi kuivata kokonaisina kuivurissa tai kiertoilmauunissa. Kerää marjat käsin, jotta ne ovat mahdollisimman kuivia ja ehjiä. Älä käytä ylikypsiä.

    Laita tasakokoisia marjoja kuivuriin ohut kerros. Kuivaa ruusunmarjat halkaistuna.

    Kuivatuslämpötila saa olla aluksi tunnin verran noin 40 astetta, jotta marjat pysyvät ehjinä eikä mehu tihku ulos. Nosta sitten lämpötila 50 asteeseen ja jatka kuivaamista, kunnes vähäsokeriset marjat ovat kovia.

    Vetisiä ja kovin paljon sokeria sisältäviä marjoja ei kannata kuivata, sillä niiden kuivuminen kestää pitkään. Vadelma ja mansikka kannattaa pakastaa tai säilöä hillona.

    Käytä kuivattuja marjoja kotitekoiseen mysliin, hienonna mustikoita jauhelmaksi ja ripottele viilin päälle.

    Kuivatut omenaviipaleet ovat mukavia naposteltavia karkkien sijaan. Poista omenista ensin siemenkota ja kuori ohuelti. Leikkaa parin millin viipaleiksi.

    Omenaviipaleet kuivuvat huoneenlämmössä, mutta se kestää useita päiviä. Kuivurissa ne kuivuvat noin viidessä tunnissa. Omenaviipaleet pysyvät kauniin vaaleina, kun kastat ne ennen kuivuriin laittamista askorbiinihappoliuokseen.

    Laita omenaviipaleet heti 50 asteeseen ja kuivata lopuksi miedommassa lämmössä. Hedelmät jäävät hiukan nahkeiksi.

    Nyt tattipaikat kannattaa tarkastaa lähes päivittäin. Pienet, juuri maan päälle nousseet herkku- ja punikkitatit ovat parhaita kuivatukseen. Leikkaa jalka ja toukaton tatin lakki ohuiksi viipaleiksi.

    Tattien ohella mustat torvisienet, lampaankääpä, orakas, kantarelli ja suppilovahverot sopivat hyvin kuivattaviksi. Puhdista sienet, älä huuhtele. Ohutmaltoiset, kuten mustatorvisieni ja suppilovahvero, kuivataan kahtia repäistynä. Näin mahdolliset roskat saa poistettua jalasta.

    Paras kuivaustulos tulee, kun pilkot paksumaltoiset sienet suurin piirtein samankokoisiksi. Jos haluat sienirouhetta, hakkaa sienet tasakokoiseksi rouheeksi ennen kuivausta. Kuivauslämpötila on 40–50 astetta. Liian kuumassa sienistä valuu nestettä, ja ne alkavat kypsyä.

    Jos kuivatus välillä keskeytyy, sienistä tulee sitkeitä.

    Sieniä voi kuivata kuivurin lisäksi kiertoilmauunissa luukku hiukan avoinna tai lankaan pujotettuna lämpimässä ja ilmavassa paikassa. Sienet ovat kuivia, kun ne ovat kovia ja murenevat käsissä. Voit myös murentaa hienona sienijauheena mausteen tavoin ruokiin ja leivonnaisiin. Kuivat sienet saa kaulimella kätevästi hienoksi jauhoksi.

    Sienten maku, väri ja rakenne palautuvat parhaiten, kun niitä liottaa noin kolme tuntia. Sienijauhetta ei tarvitse liottaa. Parhaiten maku voimistuu lämpimässä vedessä, käytä myös sienten liotusvesi. Kun valmistat maitopohjaista sienikeittoa tai -kastiketta, liuota kuivatut sienet ensin maidossa. Maidossa maku palautuu paremmin kuin vedessä.

    Muista, että kuivatut korvasienet käsitellään kuten tuoreet. Keitä liotetut sienet kahteen kertaan ja heitä vedet pois.

    Kerää yrtit aurinkoisella säällä, kun kaste on ehtinyt kuivua. Tee mausteyrteistä kimppuja ja ripusta kuivumaan ilmavaan, lämpimään paikkaan. Vaihtoehtoisesti voit levittää ne ritilälle sisällä ja kuivata huoneilmassa.

    Jos kuivaat kuivurissa, laita löyhästi ritilälle yrttejä ja käytä alhaista lämpöä. Erottele lehdet varsista ja kuivaa erikseen. Varret kuivuvat hitaammin kuin lehdet. Yrttien kuivatuslämpötila ei saa olla yli 30 astetta. Uunikuivatusta en suosittele yrteille.

    Kuivaa talveksi mustaherukan lehtiä louhisaaren juomaa varten. Laita ritilälle ja kuivaa aurinkoisena päivänä ulkona. Kääntele lehtiä välillä.

    Kuivaa kasvikset nyt, kun niiden maku on parhaimmillaan. Kokonaiset sipulit varastoidaan talveksi kuivattuna. Esikuivata ulkona varsineen. Kierrä nahistuneet varret pois ja kuivata lopuksi ilmavassa lämpimässä paikassa. Jos kuivaat esimerkiksi leivinuunin päällä, varo liikakuumuutta. Liian kuumassa sipulit kypsyvät.

    Purjo kuivataan renkaina kuivurissa tai uunissa.

    Juureksista, kuten porkkanasta, nauriista, raita- ja punajuuresta, tulee herkullisen värisiä ja makuisia lastuja. Kuori juurekset ja vedä juustohöylällä tai perunankuorimisveitsellä ohuita lastuja.

    Kiehauta lastuja parin minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi hyvin ja jäähdytä. Kuivaa lastut uunissa tai kuivurissa 50 asteessa. Laita leivinpaperi uuniritilän päälle ja levitä juureslastut harvakseen sen päälle. Kokeile myös raastettuna erilaisia juureksia, kuten selleriä, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa ja sipulia. Saat mainiota keitto- ja kastikeainesta.

    Nokkonen ja pinaatti kannattaa myös ryöpätä nopeasti ja valuttaa hyvin ennen kuivausta. Näin niiden väri säilyy vihreämpänä. Uunissa voi kuivata minitomaatteja halkaistuna. Mausta tomaatit öljyllä, kuivatuilla yrteillä ja suolalla. Anna vetäytyä ja käytä salaattiin tai grilliruuan lisäkkeenä.

    Pakkaa kuivat tuotteet kannellisiin, puhtaisiin purkkeihin, kukin laji omaansa. Tarkista, että tuote on varmasti kuiva, jotta se ei homehdu tiiviissä purkissa. Jos epäilet tuotteiden kuivuutta, laita aluksi paperipussiin. Pussin läpi kosteus pääsee haihtumaan.

    Säilytä kuivassa, valolta suojatussa paikassa. Paras säilytyslämpötila on huonelämpötilaa hiukan viileämpi. Jos sellaista paikkaa ei kotona ole, säilytä keittiön kaapissa. Älä säilytä kuivatuotteita jää- tai viileäkaapissa.

    Kuivasäilykkeet pysyvät aromikkaina ja herkullisina jopa vuosia. Jauha yrttejä valmiiksi huhmaressa ja laita sellaisenaan tai sekoituksena tyhjään maustepurkkiin.

    18 kpl

    2 1/2 dl vettä

    2 1/2 dl maustamatonta jugurttia 50 g hiivaa

    1 1/2 tl suolaa

    2 rkl tattijauhelmaa

    1 rkl sokeria

    10–11 dl sämpyläjauhoja

    50 g voita

    Hienonna tatit huhmaressa jauheeksi. Sekoita kädenlämpöiseen jugurtti-vesiseokseen hiiva, tattijauhe, suola ja sokeri. Alusta taikinaan jauhot vähitellen ja pehmeä voi. Peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa.

    Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF