Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mies luuli sivullista riitakumppanikseen ja ampui tämän autosta Kokkolassa, syyttäjä katsoo – vaatii kahdelle elinkautista murhasta

Uhri kuoli tapahtumapaikalle.
Asian käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa tiistaina. LEHTIKUVA / Timo Aalto.
Asian käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa tiistaina. LEHTIKUVA / Timo Aalto.  

Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle elinkautista vankeustuomiota murhasta Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa huhtikuun alussa. Asian käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa tiistaina.

Syyttäjän mukaan tapahtumat saivat alkunsa riidasta. Toinen syytetyistä oli soitellut kolmannelle miehelle puheluita, joissa oli uhannut tätä tappamisella ja ampumisella, syyttäjä katsoo.

Puheluja oli soiteltu kahtena päivänä, ja syyttäjän mukaan niistä jälkimmäisenä päihtyneet syytetyt ajoivat autolla Kokkolaan tavatakseen uhkailujen kohteen. Uhkailuja soittanut mies istui apukuskin paikalla ja oli ottanut mukaansa revolverin, haastehakemuksessa sanotaan.

Haastehakemuksen mukaan syytetyt matkasivat Kokkolassa keskustan alueella sijainneelle kerrostalolle, jonka pihalla seisoi ihmisiä. Asetta kantanut syytetty erehtyi ihmisestä ja luuli, että aiemmin puhelimessa uhkailujen kohteeksi joutunut mies olisi seissyt kerrostalon pihalla, syyttäjä katsoo.

Haastehakemuksen mukaan syytetty viritti aseen, ja kuljettajana toiminut toinen syytetty avasi pyynnöstä auton sivuikkunat sekä pysäytti auton. Syytetty ampui auton sivuikkunasta kohti kerrostalon pihalla olleita ihmisiä, haastehakemuksessa sanotaan.

”Laukaus on osunut kerrostalon pihalla autonsa vieressä seissyttä (uhria) nenänvarteen silmien väliin. Etäisyys ampumispaikasta (uhriin) on ollut noin 15 metriä”, haastehakemuksessa sanotaan.

Uhri kuoli tapahtumapaikalle.

Syyttäjän mukaan syytetty ampui vielä toisen kerran kohti kerrostalon pihaa ja luoti lävisti pihalle pysäköidyn auton ikkunan. Tämän jälkeen syytetyt pakenivat paikalta, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

"Teko on kohdistunut vaaraa aavistamattomaan asianomistajaan, joka ei ole antanut mitään aihetta teolle, ja jolta on puuttunut puolustautumis- ja pakenemismahdollisuus ampumisen tapahduttua asianomistajan kannalta täysin ennalta-arvaamatta”, haastehakemuksessa sanotaan.

–  Teko on tapahtunut sunnuntai-iltana noin klo 17.00 tiheästi asutulla alueella ja on sen vuoksi sekä tekotapa ja tekoväline huomioon ottaen ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa sivullisille.

Syyttäjä katsoo miesten syyllistyneen myös muun muassa kolmeen murhan yritykseen. Uhrin vieressä kerrostalon pihalla seisoi lapsi, ja uhrin vieressä olleessa autossa istui lapsi. Lisäksi auton vieressä seisoi toinen mies.

”On johtunut sattumanvaraisista seikoista, ettei luoti ole osunut (näihin)”, haastehakemuksessa sanotaan.

Syytetyt kiistävät käräjäoikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa sekä murhan että murhan yritykset.