Oma pelto -hanke jatkaa lähiruuan tuotantoa Vantaalla
Viime vuonna Vantaan Korsoon perustettu kaupunkilaisten Oma pelto -hanke jatkaa toimintaansa tänä vuonna aiempaa ammattimaisemmin.
Peltohanke lähti liikkeelle viime vuonna, kun ruokapiiriläiset halusivat tietää, missä ja miten ruoka tuotetaan. Syntyi Herttoniemen ruokaosuuskunta, jonka jäsenet saavat kaupunkilaisten omalla pellolla viljeltyjä tuotteita.
”Tämä on sijoitustoimintaa ruokaan”, osuuskunnan perustaja Olli Repo kertoo.
Osuuskunnan ensimmäinen vuosi ei ollut sadontuotannon kannalta paras mahdollinen, Repo myöntää.
”Tuntematon pelto ja myöhäinen ajankohta. Rikat sai etumatkaa”, Repo toteaa.
Tänä vuonna on varauduttu paremmin, ja osuuskunta on palkannut puutarhurin ja muita työntekijöitä. Perusteilla on peltojen lisäksi puutarha.
Hankkeen suosio yllätti viime vuonna iloisesti. Rahoituksesta puolet eli 25 000 euroa tuli kahdessa päivässä. Rahoitus tulee kokonaan jäseniltä ja se kerätään vuosittain ennakkoon.
Tuotannossa on mukana myös lähiseudun viljelijöitä.
”Tarkoitus on, että tuotteita on 150 taloudelle, joten emme pysty ryhtymään omavaraisiksi. Viljelijät ovat asiasta innoissaan, ja mukana on nyt 30 vakituista tuottajaa”, Repo kertoo.
Osuuskunnalla kiersi viime vuonna myös kauppa-auto.
”Helsingin keskustassa nämä asiat ovat hyvin, mutta lähiöt ovat ongelma”, Repo viittaa lähiruuan saantiin.
Kaupunkilaisten oma pelto -hankkeen takana on muualla maailmassa toimiva CSA-malli (Community Supported Agriculture). Omat kaupunkipellot ovat suunnitteilla myös Tampereelle ja Turkuun.
TUULA LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
