Kevät alkoi kaalimaalla: "Pakko on mennä luontoa vastaan"
Parsakaalit, kukkakaalit ja varhaiskaalit halutaan markkinoille jo pari viikkoa ennen juhannusta.Kukkivat kaalit eli kukkakaali, parsakaali ja muut nuppuina syötävät kaalit ovat vuoden vihannes.
Niiden istutus avomaalle on jo alkanut ainakin Hyvinkäällä. Kalle Lindsröm kertoo, että maassa on erilaisia kaaleja yhteensä noin 75 aaria.
"Parsakaalin, kukkakaalin ja varhaiskeräkaalin taimet ovat harson alla, tänään istutetaan lisää jos kelit pysyy. Jos pakkasta tulee harsoa laitetaan vielä lisää."
Tämä viikko saattaa olla haasteellinen, sillä luvassa on ensin märkää ja sitten kylmää.
Kaalit halutaan markkinoille jo pari viikkoa ennen juhannusta.
"Siinä on pakko mennä luontoa vastaan ja hyvässä uskossa. Olisimme istuttaneet jo aikaisemmin, mutta pakkaset estivät."
Vuoden vihannekseksi valitseminen on lisännyt kiinnostusta kaaleja kohtaan. Toisaalta Lindströmin mielestä on tärkeää ottaa huomioon, että silloin niitä myös viljellään enemmän.
"Myös siinä pitää mennä vastakarvaan: nyt kun kukkivista kaaleista on paljon puhetta, itse istutan enemmänkin keräkaaleja."
Erityisesti parsakaali kiehtoo terveellisyydestä kiinnostuneita kuluttajia. Jopa painonnostajat ovat korvanneet sillä lihaa, sillä se sisältää runsaasti rautaa ja muita hivenaineita. Tuoreus on kuitenkin maun ja terveellisyyden suhteen avainasemassa, ja siksi kotimainen puoltaa paikkaansa.
"Jos parsakaali seisoo 2–3 viikkoa kylmiössä, sen kitkeryydestä voi jäädä huono muisto. Kun esimerkiksi ensimmäisiä kukkakaaleja keittää aivan kevyesti ja sen lisäksi voita, niin ei ole paljon sen parempaa", Lindström kehaisee.
Lue lisää:
Superterveelliset kukkivat kaalit kypsennetään usein yli
Luutnantti sai suomalaiset syömään kasviksia
Korjaa kevätväsymys ruokavaliolla: nyt rautaa ja vitamiineja lautaselle
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


