Tampere ja Lahti löivät Helsingin hiilijalanjälkivertailussa − nämä asiat tuottavat eniten päästöjä
Siirtyminen kotimaisia kaloja ja kasviksia runsaasti sisältävään arkiruokaan vähentää päästöjä kolmanneksella.
Tampereella eniten päästöjä, noin kolmanneksen, tuottaa tavaroiden ja palveluiden kulutus. Kuva: PixabayPariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi henkeä kohti laskettujen päästöjen tulisi olla 2,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2030 mennessä ja laskea 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä.
Päästöjen tulisi olla 2,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2030 mennessä ja laskea 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä.
Kaupunkien kasvihuonekaasupäästöjä on laskettu kolmatta kertaa osana Sitowisen ja Luonnonvarakeskuksen Kulma-hanketta. Kunnilla on merkittävä rooli päästöjen vähentämisessä.
Tampereella hiilijalanjälki asukasta kohden oli pienin laskennassa mukana olleista asukasmäärältään eri kokoisista kunnista. Toiseksi tuli Lahti ja kolmanneksi Lappeenranta. Kulma-hankkeeseen osallistuneiden kuntien päästöt vaihtelivat 7,1 tonnista 9,9 tonniin asukasta kohden vuonna 2024. Tamperelaisten kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2024 olivat yhteensä 7,1 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) asukasta kohden.
Helsinkiläisten kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2024 yhteensä 9,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) asukasta kohden.
Tamperelaisten kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2024 olivat yhteensä 7,1 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) asukasta kohden.
Tampereella eniten päästöjä, noin kolmanneksen, tuottaa tavaroiden ja palveluiden kulutus. Vajaan kolmanneksen (28 %) tuottaa ruoan kulutus. Seuraavaksi eniten päästöjä tuottavat liikkuminen, energiankulutus ja rakentaminen, kerrotaan Tampereen kaupungin tiedotteessa.
Laskennan tulokset vahvistavat ajatusta, että kotitalouksien arjen valinnat ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.
”Helpoin ja edullisin valinta on olla ostamatta asioita, joita ei välttämättä tarvitse”, toteaa Tampereen kaupungin strategisen Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen.
”Siirtyminen ravitsemussuositusten mukaiseen, kotimaisia kaloja ja kasviksia runsaasti sisältävään arkiruokaan lisää terveyttä ja hyvinvointia, mutta myös vähentää ruoan ilmastopäästöjä jopa kolmanneksella”, Leinonen toteaa.
Hankkeeseen osallistui 22 kuntaa; mukana olivat kaikki suurimmat kaupungit, kuten Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Oulu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






