Poronlihan suojattu alku-perä ei vielä tuota lisäarvoa
Lapin kolmesta suurimmasta poronlihan ostajasta vain yksi käyttää tuotteissaan lihalle myönnettyä nimisuojaa.
Kylmänen Food Oy otti merkinnän käyttöön viime syksynä kahdessa tuotteessa: poronvasan entrecotessa ja sisäfileessä.
”Nimisuojaa päätettiin käyttää harkitusti laadultaan parhaimmissa tuotteissa”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Kylmänen.
Kylmänen toivoo, että myös pienet jalostajat käyttäisivät nimisuojaa vastuullisesti.
”Sitä ei pitäisi laittaa mihin tahansa Lapin poronlihasta tehtyihin tuotteisiin.”
Nimisuoja on kiinnostanut kauppiaita, mutta Kylmäsen mukaan sen tuomaa lisäarvoa ei vielä pysty mittaamaan euroissa.
Paliskuntain yhdistyksen toimistopäällikkö Matti Särkelä on samoilla linjoilla Kylmäsen kanssa.
”Merkintä on vielä niin uusi juttu Suomessa, että sen tuoman lisähinnan määritys ei onnistu. Olemme vasta lähtökuopissa nimisuojan hyödyntämisessä.”
Nimisuoja myönnettiin Lapin poronlihalle vuonna 2009.
Jos porotuotteita menisi paljon vientimarkkinoille, merkinnän arvo korostuisi ja sitä osattaisiin arvostaa enemmän esimerkiksi Saksan markkinoilla, Kylmänen arvioi.
”Vientiin Lapin poronlihaa ei kuitenkaan riitä. Olemme sitoutuneet käyttämään kotimaista poroa, jota ei tällä hetkellä ole riittävästi saatavilla.”
Tuotantolaitosten sijainti tuo myös omat haasteensa suojattu alkuperänimitys -merkinnän käytölle.
Kylmänen Foodilla on kaksi laitosta, joista toinen sijaitsee 40 kilometrin päässä poronhoitoalueen rajasta.
”Vaikka tuote tehtäisiin 90- prosenttisesti Sodankylässä, siinä ei voi käyttää nimisuojaa, jos se viimeistellään Rantsilassa.”
Veljekset Rönkä Oy ei käytä nimisuojaa. ”Käyttöönotto ei ole työpöydällä. Tärkeä asia, joka ei kuitenkaan tuo meille merkittävää lisäarvoa”, sanoo toimitusjohtaja Veikko Oljakka.
Polarica Oy:n toimitusjohtajan Pasi Anttilan mielestä suojattu alkuperänimitys on tulevaisuuden juttu. Heidän tuotteissaan merkintää ei vielä ole, mutta sen käyttöönotto on suunnitelmissa.
”Kuluttajat eivät vielä tunne nimisuojaa. Mutta viime aikoina elintarvikkeiden alkuperiin liittyneet skandaalit lisäävät kiinnostusta raaka-aineiden jäljitettävyyttä kohtaan.”
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
