Tämä halpa ja yksinkertainen tapa voisi estää aivohalvauksia ja kuolemia – natriumin vähentämisestä suolassa saatiin Kiinassa hyviä tuloksia
Lähes viiden vuoden seurannassa natriumkloridin vähentäminen vähensi aivohalvauksia melkein 15 prosenttia.
Lähes viiden vuoden seurannassa ruokasuolan vähentäminen vähensi aivohalvauksia melkein 15 prosenttia ja sydänkohtauksia ja kuolemiakin lähes saman verran. Kuva: Timo FilpusRunsas ruokasuolan eli natriumkloridin käyttö nostaa verenpainetta ja lisää sydänkuolemia ja aivohalvauksia. Ruuanlaitossa käytettävän suolan sisältämän natriumin vähentäminen ja toisaalta kaliumin lisääminen olisi siis terveellistä.
Tästä saatiin hyvä näyttö 600 kiinalaiskylässä tehdyssä kokeessa. Kokeeseen osallistui yli 20 000 ihmistä. Osa väestä käytti suolaa, jossa ruokasuolaa eli natriumkloridia oli kolme neljäsosaa ja loppu kaliumkloridia.
Verrokit jatkoivat tavallisen ruokasuolan käyttöä. Osallistujat olivat yli 60-vuotiaita, ja monilla oli kohonnut verenpaine tai koettu aivohalvaus.
Lähes viiden vuoden seurannassa ruokasuolan vähentäminen vähensi aivohalvauksia melkein 15 prosenttia ja sydänkohtauksia ja kuolemiakin lähes saman verran.
Tällaisella halvalla ja yksinkertaisella tavalla voitaisiin yksin Kiinassa vuosittain estää satojatuhansia aivohalvauksia ja kuolemia. Koko ihmiskunnassa luvut olisivat miljoonissa.
Myös Suomessa myydään suolatuotteita, joissa osa natriumkloridista on korvattu muilla aineilla.
The George Institute for Global Health: China Salt Substitute and Stroke Study
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

