Garista wasabiin
Sushi lienee nykyisin tunnetuin japanilainen ruokalaji.
Yleisimmät sushilaadut ovat merileväarkkiin käärityt
norimakit sekä kalalla
päällystetyt riisipalloset
eli nigirit.
Riisi on sushin pääraaka-aine. Oikein keitetty sushiriisi ei ole vetistä ja pehmeää vaan
kiiltävää ja kiinteää. Se maistuu tasaisesti etikalle, suolalle ja sokerille. Sushiriisi on valkoinen, lyhyt ja pyöreä. Sen voi korvata puuroriisillä.
Sushi kastetaan sormin tai puikkojen avulla varovaisesti pienellä vadilla olevaan
soijakastikkeeseen. Sushirulla tulee leikata niin
pieniksi paloiksi, että palan voi laittaa kerralla suuhun.
Sushin kanssa tarjotaan
lisäksi wasabia sekä inkiväärin juuresta tehtyä pikkelssiä.
Soijakastiketta käytetään lähes kaikissa ruuissa.
Mausteena käytetty soija-
kastike korvaa suolan.
Misotahna valmistetaan
soijapavuista. Misokeitto on tunnetuin keitto ja sitä
japanilaiset nauttivatkin pitkin päivää. Misotahnaa ei keitetä, ainoastaan lisätään ruokaan ja kuumennetaan. Keitto on
melko suolaista, mutta vähäsuolaisten sushipalojen kanssa ne täydentävät hyvin toisiaan.
Tofu kuuluu lähes päivittäin japanilaiseen ruokavalioon. Se valmistetaan juoksettamalla
soijamaidosta. Tätä neutraalin makuista tuotetta kutsutaan myös soijajuustoksi.
Wasabi on vihreää, vahvan
makuista japanilaista
piparjuuritahnaa. Monissa
ohjeissa tahnaa sivellään
norimakien sisään. Aloittelijan kannattaa laittaa tahna tarjolle erikseen.
Nori on kuivattua merilevää,
jota käytetään norimakin ympärillä.
Maki on bambumatto, jonka avulla kääritään rullat.
Bambumaton tilalla voi käyttää leivinpaperia.
Riisiviinietikka on Japanissa köytetty mauste-etikka. Sen voi korvata tavallisella etikalla.
Garia eli ohuiksi lastuiksi
leikattuja inkiväärinpaloja
nautitaan sushipalojen välissä. Tämä miedon etikkainen
pikkelssi puhdistaa suun
edellisestä mausta.
Nuudelin valmistuksessa on käytetty veden ja jauhojen
lisäksi munaa tai keltuaista. Se voi olla ohutta tai paksumpaa, pyöreää tai litteää. Myös erilailla maustettuja löytyy.
Nuudelit voidaan valmistaa muun muassa vehnä-, riisi-,
tattari-, maissitärkkelys-,
peruna- tai soijapapujauhoista. Esimerkiksi japanilaiset soba-nuudelit valmistetaan tattari- ja vehnäjauhoista.
Nuudeleista tehdään usein keittoa vahvaan mauste-
liemeen. Nuudeleita voi syödä myös pastan tavoin hyvän
kastikkeen kanssa.
Misokeitto
on trendikästä terveysruokaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
