Pensasmustikka ja metsämustikka ovat kaksi täysin eri marjaa − sokkotestissä niiden makua on kuitenkin vaikea erottaa
Pensasmustikka ja metsämustikka ovat kaksi täysin eri marjaa, jotka täydentävät toisiaan.”Monet suosivat pensasmustikkaa, koska sen poiminta on niin helppoa. Jotkut sanovat, etteivät enää lähde metsään, jos mustikat voi kerätä näinkin helpolla”, salolainen viljelijä Katri Paakki sanoo.
Tosiasiassa pensasmustikka ja metsämustikka ovat kaksi täysin eri marjaa, joilla on eri käyttötarkoitus. Huonoina mustikkavuosina Amerikan-serkku korvaa kotimaista. Viljelijät ovat huomanneet, että pensasmustikan kysyntä kasvaa, jos metsässä on niukasti mustikkaa.
”Pensasmustikka on parhaimmillaan tuoremarjana tai pakastettuna esimerkiksi puuron päällä. Pakastettu pensasmustikka säilyttää muotonsa hyvin sulaessaan ja sopii siksi kakkujen koristeluun”, Katri Paakki sanoo.
Pensasmustikan malto on valkoinen. Kädet säilyvät poimiessa puhtaina, sillä marja ei värjää sormia. Sillä on merkitystä sekä asiakkaille että viljelijälle, joka poimii ja käsittelee pensasmustikkaa päivittäin.
Elokuun auringossa kypsyvät pensasmustikat maistuvat makeilta ja mustikkaisilta suoraan pensaista poimittuna. Sokkotestissä makua olisi vaikea erottaa metsämustikasta. Toki pensasmustikkalajikkeilla on makueroa.
Metsämustikan ja pensasmustikan välisessä kilpailussa ei siis löydy voittajaa.
Kuluttajan kannattaakin hyödyntää molemmat marjat täysimääräisesti. Metsämustikka on voittamaton perinteisissä piirakoissa, mehuissa ja hilloissa.
Pensasmustikka on parhaimmillaan tuoreena naposteluherkkuna ja pakastemarjana. Kakkujen ja jälkiruokien näyttävänä koristeena se on ylivertainen.
Lue lisää:
Lämmin sää kypsytti pensasmustikan – Ohrakasken tilalla herkkumarjaa korjataan itsepoimintana
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





