Yli 800 koululaisen ruokamyrkytyksen syy selviämässä: Tortillaletuissa hurja määrä säilöntäainetta
Aiheuttajaksi on paljastumassa roimasti käytetty lisäaine, joka ehkäisee homeiden ja leivän rihmabakteereiden syntymistä.
Mikkelin koululaisten tortillaletuissa oli kymmenkertaisesti säilöntäainetta. Kuvituskuvan tortilla ei liity tapaukseen. Kuva: Carolina HusuMikkelissä 16. elokuuta tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian tortillalettunäytteistä on todettu korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta, mikä on todennäköinen syy koululaisten oireiluun, tiedottaa Ruokavirasto.
Epidemiassa sairastuneita oli kyselytietojen perusteella yli 800 kaikkiaan 18 eri koulussa. Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Osassa letuista havaittiin laboratoriotutkimuksissa etikan hajua, ja useat oppilaat kertoivat lettujen maistuneen saippualle.
Muutoksia havaittiin ainoastaan yhtenä päivänä tiettynä aikana valmistetuissa letuissa. Epidemiaan liitetyt tortillaletut poistettiin myynnistä.
Jatkotutkimuksissa epäilyksen alaisissa tortillaletuissa todettiin korkeita pitoisuuksia kalsiumia ja kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita estämään homeita ja leivän rihmabakteereita.
Epäilyksen alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen pitoisuudet. Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän eli kaksi tuhatta milligramaa kiloa kohti.
Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus selittää todennäköisesti koululaisten oireilua. Suuret raja-arvon ylitykset ovat turvallisuustutkimuksissa aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todettu haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia.
Ruokamyrkytykset, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat äärimmäisen harvinaisia. Syytä korkeisiin pitoisuuksiin selvitetään puolalaisen valmistajan ja sitä valvovan viranomaisen kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





