Elintarviketeollisuus aikoo näyttää muille mallia siitä, kuinka tutkimusrahaa käytetään ala uudistumiseen ja pullonkaulojen avaamiseen
Istuva hallitus sitoutuu ohjelmassaan nostamaan koko Suomen tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin, mutta julkisen rahoituksen kasvun ehtona on yritysten omat investoinnit.
Ilman tuotekehitystä kaupassa ei olisi vaikkapa niin monipuolista juustovalikoimaa kuin nyt on. Kuva: Jaana KankaanpääElintarviketeollisuus on aloittanut ensimmäisenä toimialana Suomessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tiekartan laatimisen. Tarkoitus on poistaa alalta investointeja jarruttavia pullonkauloja ja saavuttaa kansallinen neljän prosentin TKI-tavoite.
Isompien panostusten avulla saadaan lisää kilpailukykyä, uusia tuotteita, parempia tuotantoprosesseja ja voidaan vastata muuttuvaan kysyntään, perustelee tiedotteessaan tiekartta-aloitteen tehnyt etujärjestö Elintarviketeollisuusliitto (ETL).
Pullonkaulat voivat liittyä osaamiseen tai vaikka säädöksiin, ja niiden etsijänä auttaa Teknologian tutkimuskeskus VTT.
”Elintarviketeollisuus haluaa toimia edelläkävijänä ja näyttää suuntaa, miten toimiala uudistuu ja miten ruoka-alan kilpailukykyä vahvistetaan uuden luomisen ja uuden teknologian hyödyntämisen kautta”, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo tiedotteessa.
Istuva hallitus sitoutuu ohjelmassaan kansalliseen tavoitteeseen, jossa koko Suomen tutkimus- ja kehittämismenot nostetaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Julkisen rahoituksen kasvun ehtona on, että yritykset investoivat vastaavasti enemmän.
”Ilman yksityisen sektorin panosta emme pääse kohti kansallista tavoitetta. On hienoa, että elintarvikeala aloittaa työn TKI-tiekartan laatimiseksi”, elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo.
ETL puolestaan muistuttaa, että yritykset tarvitsevat varmuuden rahoituksen ennustettavasta kehityksestä ja että myös kotimarkkinoilla toimivat alat saavat tukea uudistumiseen.
”Ruoka-alalla yhdistyvät eri tieteiden, teknologioiden ja teollisuuden alojen osaaminen. Suomessa on kansainvälisesti korkeatasoista osaamista ravitsemus- ja elintarviketutkimuksessa. Yrityksemme ovat olleet pioneereja terveysvaikutteisten ja kestävästi tuotettujen elintarvikkeiden kehittäjinä”, liitto muistuttaa suomalaisen ruoan päivänä 4. syyskuuta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




