Marttila moittii S-ryhmän hehkutusta: "Halpakauppaketju Tescoa aletaan brändätä tuontilaadulla"
S-ryhmä aikoo lisää ulkomaisten elintarvikkeiden tuontia aloittamalla yhteistyön brittiläisen kauppajätti Tescon kanssa.
MTK:n johto odottaa, että S-ryhmä vie yhteistyötä Tescon kanssa entistä pidemmälle. Juha Marttila toivoo, että yhteistyö tuottaa vientimahdollisuuksia suomalaiselle ruualle. Kuva: Jaana KankaanpääMTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo yllättyneensä S-ryhmän uusista yhteistyökuvioista. Marttila pitää Tescoa halpakauppaketjuna, joka tunnetaan kovana kilpailuttajana. Se hankkii isoja volyymeja ja pystyy kilpailemaan hinnalla.
"Kenelle olisi tullut mieleen, että halpakauppaketju Tescoa aletaan brändätä tuontilaadulla", hän toteaa.
Marttilan mielestä Tesco-yhteistyö mittaa S-ryhmän yhteiskuntavastuun siinä, kuinka hyvin yhteistyö tuottaa vientimahdollisuuksia suomalaiselle ruualle.
"On suurta taitamattomuutta, jos suomalaisia tuotteita ei voi brittimarkkinoilla markkinoida poikkeuksellisina laatutuotteina."
S-ryhmän linjaus noudattaa Marttilan mielestä puhtaasti sen strategiaa. Hinta vaikuttaa tuonnin taustalla. Suomessa voitaisiin menetellä toisin.
"Kummeksuntaan herättää se, että kotimaisten elintarvikkeiden osalta hintoja on painettu alaspäin, mutta laadusta ei puhuta yhtään mitään."
S-ryhmä ja Tesco esittelivät yhteistyökuvioitaan maanantaina tiedotusvälineille.
Marttila aistii tuulahduksia sodanjälkeisiltä vuosilta, jolloin mainostettiin erikoisuuksia siirtomaakaupasta.
S-ryhmä on esitellyt myös tuotteita koskevia mainosvideoita, joissa luodaan kuvaa muun muassa ylellisistä elintarvikkeista aamiaispöydissä.
"Kaikki, mitä tuodaan, on hienompaa. Onko tämä kuluttajan aliarvioimista vai mistä on kyse?" hän toteaa.
Marttila mielestä S-ryhmä voisi nostaa joskus kotimaisia tuotteita vastaavalla tavalla esille – muillakin kuin hinnalla."
"Tuontiruokaa brändätään laatuna varsinkin brittiläisen ruokakulttuurin kohdalla. Odotamme, milloin munuaispiirakka tulee valikoimiin."
Kaupan vetämän tuontiruuan määrä kasvaa entisestään tulevaisuudessa. Marttilan mielestä ruoka-alalla on tekemistä, jotta se pystyy säilyttämään nykyiset 340 00 työpaikkaa.
"Ruokaviennissä pitäisi pärjätä entistä paremmin."
Hän sanoo, että valtion vientipanostukset ovat olleet tähän mennessä "ihan näpertelyä".
"Pari miljoonaa on saatu kasaan. TEM:in puolella ei ollut minkäänlaista mielenkiintoa asiaa kohtaan. Nyt pitäisi saada aikaa täydellinen rytminmuutos."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
