Tietokirjailija Ylen kolumnissa: "Lihantuotannon epäeettisyys on yksiselitteinen asia, jossa on hyvin vähän harmaita alueita "
Joonas-Hermanni Mäkisen mukaan nykyinen ruokavalio on tullut tiensä päähän. Hän arvioi, että lihansyönnillä ei ole tulevaisuutta.
Parecon Finlandin varapuheenjohtaja Joonas-Hermanni Mäkinen kritisoi Ylen kolumnissa tuotantoeläinten kasvatusolosuhteita. Kuva: Johannes TervoSuomen maataloudella on mahdollisuus nousta terveellisen ja ilmastoystävällisen kasvisruoan globaaliksi edelläkävijäksi. Näin arvioi Parecon Finlandin varapuheenjohtaja, tietokirjailija sekä opettaja Joonas-Hermanni Mäkinen Ylen kolumnissa.
Hänen mukaansa perinteiset viljelykasvit kaura, herne ja härkäpapu ovat hyviä proteiinin lähteitä, ja niiden viljely ja jatkojalostus on Suomessa helppoa.
"Ilmaston kannalta vegaaninen ruokavalio, jossa ei syödä mitään eläinperäistä, on esimerkillinen. Sen hiilijalanjälki on noin puolet verrattuna tavalliseen länsimaiseen ruokavalioon. Pieni määrä suomalaisia on jo valinnut tämän tien, ja heitä tulisi siitä arvostaa", Mäkinen kirjoittaa.
Tietokirjailija vaatii, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tärkeää vähentää punaisen lihan ja maitotuotteiden kulutusta. Kanan syöminen on ilmastolle punaista lihaa parempi, mutta se ei oikeuta tuotantoeläinten kasvattamista järkyttävissä oloissa. Maidon taas voi vaihtaa helposti kaurajuomaan.
"Lihantuotannon epäeettisyys on yksiselitteinen asia, jossa on hyvin vähän harmaita alueita – jopa riippumatta sen katastrofaalisista vaikutuksista planeetalle. Maailmanlaajuisesti kymmeniä miljardeja herkkiä ja älykkäitä eläimiä kohdellaan kaltoin", hän kirjoittaa.
Mäkisen mukaan punaiselle lihalle ja muulle ympäristöä kuormittavalle ruoalle tarvitaan haittavero. Maataloustuet on siirrettävä ilmastoystävällisempään tuotantoon. Kasviproteiinien tutkimukseen ja tuotekehittelyyn on investoitava paljon enemmän.
"Julkiset hankinnat ovat avainasemassa. Sairaalat, koulut ja muut julkiset tahot ostavat sadoilla miljoonilla euroilla ruokaa vuosittain. Painottamalla hankinnoissa ympäristövastuuta voidaan lisätä kasvisruoan kysyntää", Mäkinen kirjoittaa.
Katso alkuperäinen Ylen kolumni: Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lihansyönnillä ei ole tulevaisuutta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
