Joka kymmenes elintarvikeyritys ei pysty maksamaan laskuja ajallaan
Kokonaisuutena suomalaisyritysten maksuviiveet ovat vähentyneet. Paras tilanne on suurilla yrityksillä.
Tiukentunut elintarvikealan kilpailu on lisännyt maksuviiveiden määrää alan yrityksissä. Kuva: Jaana KankaanpääElintarvikkeiden valmistuksessa oli yhdellä yrityksellä kymmenestä maksuviiveitä vuoden lopussa, kertoo luottoyhtiö Intrum Justitian katsaus.
Luottoluokitusyhtiö arvioi syyksi tiukkaa kilpailutilannetta, sillä maksuviiveiden määrä on sektorilla pahentunut vuoden aikana peräti 16 prosenttia.
Elintarvikkeiden valmistuksessa markkinatilanne on muuttunut merkittävästi, ja kilpailu on koventunut. Maksuviiveiden yleistyminen on yksi merkki tästä, toteaa Intrum Justitian johtaja Juha Iskala.
Matkailu- ja ravitsemusalalla maksuviiveet ovat yleisimpiä, 11 prosentilla alan yrityksistä. Tilanne on sama kuin vuosi sitten.
Maa- ja metsätalouden vaikeudet eivät näytä heijastuvan maksuviiveiden lisääntymisenä. Päinvastoin niiden määrä oli alkutuotannon yrityksissä 3,1 prosenttia, kun edellisvuoden vaihteessa viiveitä esiintyi 3,8 prosentilla.
Intrum Justitia raportoikin, että keskimäärin yritysten maksuviiveet ovat vähentyneet viidellä prosentilla. Keskiarvo vuodenvaihteessa oli 5,2 prosenttia.
Pk-yritysten ja pienten yritysten kohdalla ilmiö liittyy talouden volyymien laskuun taantuman seurauksena. Pitkään jatkuneesta taantumasta selvinneet yritykset maksavat paremmin kuin ne, jotka eivät siitä selvinneet, Iskala selvittää tiedotteessa.
Isojen yritysten kohdalla viiveet ovat vähentyneet selvästi muita enemmän, etenkin kesän jälkeen tilanne on kohentunut.
Maantieteellisesti maksuviiveitä oli eniten Pohjois-Savossa (6,5 prosentilla) ja Satakunnassa (6,4 prosentilla).
Viiveet lisääntyivät eniten Kainuussa, Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa toimivissa yrityksissä. Niissä kaikissa ongelmia esiintyi maan keskiarvoa enemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
