Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Appelsiinimarmeladia kotikeittiöstä

    Tee,

    paahtoleipä, voi ja

    appelsiinimarmeladi ovat

    kiireettömän aamiaisen klassikkoyhdistelmä.

    1. Marmeladin nimi

    on peräisin keskiajalta,

    jolloin sillä tarkoitettiin portugalilaista kvittenitahnaa, marmeladaa. Vuosisatojen aikana hedelmäsäilykkeeseen lisättiin enemmän sokeria ja sitrushedelmien kuorta.

    2. Tarinan mukaan

    skotlantilaisessa Dundeen satamassa appelsiinilastissa ollut laiva rikkoontui, eikä päässyt jatkamaan matkaa. Nokkelat kaupunkilaiset keittivät appelsiinien mehusta ja kuorisuikaleista meripihkan väristä säilykettä, josta tuli myyntimenestys.

    3. Esimerkiksi Suomessa

    ja Saksassa marmeladilla tarkoitetaan mistä tahansa marjasta tai hedelmästä tehtyä säilykettä, jossa on niin runsaasti sokeria, että se on kiinteää. Englannissa

    marmeladilla tarkoitetaan

    vain sitrushedelmistä

    tehtyä säilykettä.

    4. Marmeladia tarjottiin

    aluksi jälkiruokana suurissa juhlissa. Sitä on nautittu myös vilustumis- ja reumalääkkeenä.

    Nykyisin marmeladitölkki katetaan useimmiten aamiaispöytään paahtoleivän tai kroissanttien seuraksi.

    5. Paras marmeladihedelmä on pomeranssi eli Sevillan

    appelsiini, jossa on runsaasti hyytymistä helpottavaa

    pektiiniä. Piparkakkumausteena tunnettua pomeranssia ei saa Suomesta tuoreena. Sen voi korvata esimerkiksi greipillä.

    Marmeladin valmistus ei ehkä sovi kiireisille, sillä siihen kuluu pari iltapäivää ja runsaasti käsityötä.

    Mutta sellaisena viikonloppuna, kun pyryttää eikä ulkoilu houkuttele, voi perheen tai ystävien kanssa täyttää keittiön iloisilla oranssin sävyillä ja makean kirpeillä tuoksuilla.

    Appelsiinimarmeladin perusohjetta voi muunnella käyttämällä erilaisia hedelmäyhdistelmiä ja mausteita. Suosittuja mausteita ovat esimerkiksi inkivääri ja viski. Marmeladia voi käyttää aamiaispaahtoleipien päällä, leivonnaisissa tai maustamaan sitrushedelmäsalaatteja.

    noin 2 kg

    1 kg appelsiineja

    1 sitruuna

    2 l vettä

    2 kg hillosokeria

    (200 g tummaa muscovado-

    sokeria)

    (3/4 dl viskiä)

    Pese ja kuivaa hedelmät sekä leikkaa puolikkaiksi tai neljäsosiksi.

    Aseta kulhon päälle siivilä ja vuoraa siivilä kaksinkertaisella sideharsoliinalla.

    Purista mehut hedelmistä ja kaavi kaikki hedelmäliha, siemenet ja kalvot siivilään. Ota kulhoon valunut mehu talteen. Leikkaa kuorista terävällä veitsellä irti valkoinen kerros. Lisää kaikki valkoiset osat siivilään.

    Sido sideharso nyytiksi langalla ja laita nyytti isoon paksupohjaiseen kattilaan. Kaada vesi päälle.

    Leikkaa kuorten keltaiset osat ohuiksi suikaleiksi ja lisää kattilaan. Anna liota useiden tuntien ajan, mielellään yön yli.

    Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Keitä hiljalleen ilman kantta, kunnes kuorisuikaleet ovat ihan pehmeitä ja neste on vähentynyt puoleen. Aikaa tähän kuluu noin kaksi tuntia, joskus enemmänkin.

    Poista nyytti, jossa on siemenet ja kalvot ja purista siitä nesteet kattilaan. Nyytin sisällön voit laittaa biojätteeseen. Lisää kattilaan sokeri ja hedelmistä puristettu mehu. Jos haluat tummaa marmeladia, voit lisätä muscovado-sokeria.

    Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Nosta lämpötilaa ja kuumenna marmeladiseos niin kuumaksi, ettei sen poreilu lakkaa, vaikka sekoitat sitä kauhalla. Keitä, kunnes hyytymispiste on saavutettu. Siihen menee noin 10 minuuttia. Mausta halutessasi viskillä. Kuumasta säilykkeestä alkoholi haihtuu, mutta maku jää. Anna jäähtyä hetken ja sekoita niin, että kuorisuikaleet ovat tasaisesti marmeladissa. Kaada marmeladi steriloituihin tölkkeihin.

    noin 1,5 kg

    1 greippi

    2 appelsiinia

    2 sitruunaa

    2 litraa vettä

    2 kg hillosokeria

    Seuraa appelsiinimarmeladin ohjetta.

    noin 2,5 kg

    1 kg verigreippiä (noin 4 keskikokoista)

    3 l vettä

    2 ¼ kg (hillo)sokeria

    1 ¼ dl sitruunamehua

    Seuraa appelsiinimarmeladin ohjetta. Lisää sitruunamehu samalla kuin sokeri ja greipeistä puristettu mehu.

    noin 2,5 kg

    1 kg luomusitruunoita

    3 l vettä

    2 kg hillosokeria

    3 dl juoksevaa hunajaa

    Seuraa appelsiinimarmeladin ohjetta. Lisää hunaja sokerin ja mehun kanssa samaan aikaan.

    noin 1 kg

    500 g klementiinejä,

    mandariineja tai satsumia

    5 dl omenamehua

    5 dl vettä

    750 g hillosokeria

    6 rkl vastapuristettua

    sitruunamehua

    Seuraa appelsiinimarmeladin ohjetta.

    12 kpl

    225 g (2 ¾ dl) sokeria

    100 g voita

    2 kananmunaa

    1 tl soodaa

    2 ¼ dl piimää

    180 g (2 ¾ dl) vehnäjauhoja

    yhden appelsiinin raastettu kuori

    4 rkl marmeladia

    Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa muffinipellin kolot paperisilla muffinivuoilla. Vatkaa sokeri ja pehmeä (ei sulatettu) voi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen.

    Sekoita sooda piimän joukkoon.

    Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoja siivilän läpi ja piimää lusikoittain. Lopuksi sekoita joukkoon appelsiininkuoriraaste.

    Jaa puolet taikinasta kahteentoista muffinipellin koloon. Laita teelusikallinen marmeladia jokaisen muffinin keskelle ja jaa loput taikinasta muffinien päälle.

    Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes ne ovat hyvin nousseita ja joustavat pinnasta koskettaessa. Marmeladin muffinin keskellä on tosi kuumaa, joten anna jäähtyä ennen maistamista.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF