Etujärjestöt: Kotimainen ruoka ja pk-yrittäjät etusijalle julkisissa hankinnoissa
Julkisissa hankinnoissa painotetaan vastaisuudessa tavaran ja ruuan laatua. Pelkkä hinta ei enää ratkaise.
Päivittäin ammattikeittiöissä valmistetaan noin 2,2 miljoonaa ateriaa. Näistä noin puolet valmistetaan julkisissa keittiöissä. Kuva: Jyrki Johannes TervoTänään maanantaina astuu voimaan asiaa koskeva uusi EU-direktiivi. Suomessa hankintalain muuttaminen on vielä kesken.
MTK ja Suomen yrittäjät vaativat direktiivin velvoittavia sääntöjä voimaan heti. Ne pitävät uudistusta tervetulleena.
Direktiivillä pyritään parantamaan pienten ja keskisuurten yritysten asemaa julkisissa hankinnoissa. Hakumenettelyä yksinkertaistetaan.
"On tärkeätä, että valintaperusteet painottavat oikein laadullisia tekijöitä", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.
Uudistus mahdollistaa kotimaisten hyvälaatuisten tuotteiden ja ruuan menestymisen julkisissa hankinnoissa.
Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen pitää hankintojen jakamista osiin tärkeänä keinona estää markkinoiden haitallista keskittymistä.
"Kaikkien yritysten kannattaa heti käyttää tämä mahdollisuus täysimittaisesti", Mäkynen suosittaa.
Marttila ja Mäkynen arvostelevat tähänastisia tarjouspyyntöjä.
Kotimaiset säännöt asettavat lisävaatimuksia muihin EU-maihin verrattuna.
Suomalainen ruoantuotanto on vapaa salmonellasta. Sioilla on hännät. Antibiootteja käytetään vain eläinten sairauksiin, ei ennaltaehkäisyyn.
Kansainvälisesti vertaillen Suomessa käytetään erittäin vähän torjunta-aineita ja kasvinsuojeluaineita.
Julkisia hankintoja tehdään Suomessa 35 miljardilla eurolla vuodessa. Julkinen ruokapalvelu ostaa tekotarpeita 350 miljoonalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
