Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Elintarviketeollisuus ehdottaa Suomeen ruokaministeriä – indekseille tyrmäys: ”Ne olisivat lannoiteteollisuudelle lupa painaa rahaa”

Elintarvikealan poliittinen riski on kasvanut vaalien alla. Ruoka-ala tarvitsee Elintarviketeollisuusliiton mukaan kasvuohjelman.
Terveysvero laittaisi elintarvikealan investointeja jäihin makeisveron tapaan, Jukka Ihanus sanoo.
Terveysvero laittaisi elintarvikealan investointeja jäihin makeisveron tapaan, Jukka Ihanus sanoo. Kuva: Kimmo Haimi
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa Suomeen uutta ministeriä.

Ruokaministerin salkkuun yhdistettäisiin maa- ja metsätalousministeriöstä ja työ- ja elinkeinoministeriöstä ruuan alkutuotantoa, jalostusta, kauppaa ja sääntelyä koskevat osastot.

ETL ehdottaa seuraavaan hallitusohjelmaan monivuotista ruoka-alan ohjelmaa alan kasvun edistämiseksi.

”Ruokaministeri voisi johtaa työtä”, sanoi liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus tiistaiaamuna tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Elintarvikealan poliittinen riski on kasvanut vaalien alla, Ihanus sanoi. Esimerkiksi terveysverot ja elintarvikemarkkinalakiin ehdotetut indeksit luovat alan yrityksiin epävarmuutta.

Ihanuksen mielestä indeksit eivät ole oikea ratkaisu. ”Ne vain jäykistäisivät markkinamekanismia.”

Ajatusta tuottajahintaindeksistä ovat hellineet erityisesti keskustan ministerit. Tällä viikolla sellaista esitti keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (MT 6.3.) ja marraskuussa myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) piti ruokaketjun hintaindeksiä perusteltuna.

Teollisuus nosti alkutuotannon tuottajahintoja parin kuukauden viiveellä, kun tuotantovälineiden ostohinnat lähtivät maataloudessa nousuun syksyllä 2021. Indeksi ei Ihanuksen mukaan olisi sen nopeampi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hänestä parempi olisi kehittää sopimusjärjestelmää.

”Jos automaattiset indeksit tulevat, ne olisivat lannoiteteollisuudelle lupa painaa rahaa. Onko se poliitikkojen intressi, jos raha valuu pois ketjusta lannoitevalmistajien päähän?”

Uusi terveysperustainen vero olisi Ihanuksesta käytännössä yleinen elintarvikevero. ”Se nostaisi hintoja ja olisi käytännössä monimutkainen hallinnoida.”